Araştırmacılar, tüm dünyayı Grönland'ın buz raflarının 1978'den bu yana hacminin üçte birinden fazlasını kaybettiği konusunda uyardı.
BUZLAR ALTTAN ERİMEYE BAŞLADI
Sıcak okyanus suları hayati önem taşıyan buz raflarının parçalanmasını hızlandırdı, onları alttan eritti ve çökme riskini artırdı.
Kuzey Grönland'ın devasa buzullarını destekleyen sekiz buz tabakasından üçü çoktan tamamen çöktü, geri kalan beşi ise hızla geri çekildi.
DENİZ SEVİYESİ YÜKSELİYOR
Okyanus ısınmaya devam ettikçe bilim insanları buz raflarının geri çekilmeye devam edeceğini ve bunun küresel deniz seviyelerinde ciddi sonuçlar doğuracağını söylüyor.
Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) uzmanlara göre, eğer bunlar tamamen ortadan kalkarsa, bu buz rafları küresel deniz seviyelerini 2,1 metre (6,8 ft) yükseltmeye yetecek kadar su açığa çıkarabilir.
FELAKETİN İLK DURAĞI BU ÜLKELER
Bilim insanları deniz seviyesinde yaşanacak yükselmenin özellikle kıyı bölgelerde olan ülkeleri tehdit ettiğini açıkladı. Deniz ve okyanusa kıyı olan ülkelerin ilerleyen yıllarda sular altında kalma riski çok yüksek.
TÜM MODELLEMELER TEK TEK YAPILDI
Grönland'ın buz raflarının, Kutup Buz Şapkası'nın daha hassas bölgelerinin aksine, daha önce sabit olduğuna inanılıyordu. Ancak bilim insanları buz raflarının hızla artan bir çöküşe maruz kaldığını göstermek için saha gözlemleri, hava fotoğrafları, uydu verileri ve bölgesel iklim modellerini kullandı.
ERİME YILLARDIR DEVAM EDİYOR
2000'li yıllardan bu yana Zachariæ Isstrøm, Ostenfeld ve Hagen Brae buzullarının yüzen buz rafları tamamen çöktü. 2003 yılında Ostenfeld buz sahanlığının yüzde 80'i denize çöktü ve 6,5 mil küp (27 km küp) buz kaybetti. Benzer şekilde Hagen Bræ, 2001 ile 2005 yılları arasında çöktü ve orijinal kütlesinin onda birinden biraz fazlasını geride bıraktı.
HARİTALAR YENİDEN ÇİZİLEBİLİR
Uzun vadeli değişim, Grönland'dan Antarktika'ya kadar buzların erimesiyle küresel kıyı şeritlerinin yeniden çizilmesiyle gerçekleşecek.
Deniz seviyesindeki yükseliş, Şangay'dan Londra'ya, Florida veya Bangladeş'in alçak kesimlerine kadar şehirleri ve Maldivler gibi bütün ülkeleri tehdit ediyor.