Dünya tarihinin en büyük gizemlerini taşıyor olabilir. Kanada'nın Ontario eyaletinin Milton kasabasında yaşayan yerel halk, geçmişte Crawford Gölü için "dipsiz göl" tabirini kullanıyordu. Gölün sularının insanın dibine inemeyeceği kadar derin olduğuna inanılıyordu.
TARİHİN AYNASI
Bilim insanları ise gölün karanlığında sonsuz bir boşluk değil bir ayna olduğunu keşfetti. Suya düşen ne olursa olsun, göl tabanına çöküyor ve buradaki çamur tabakalarının içine hapsoluyordu.
ANTROPOSEN ÇAĞI
Bu çökeltilerden örnekler toplayan bilim insanları, tarihte 1000 yıldan fazla geriye gitmeyi başardı. Bu sayede insanların gezegenimizin kimyasını ve iklimini daha önce görülmemiş bir hızla dönüştürdüğü ortaya çıktı. Bu değişimler o kadar büyüktü ki, bazı bilim insanlarına göre jeolojik zamanda yani bir sayfa açıldı: Antroposen yani İnsan Çağı.
11 TEMMUZ'U İŞARET ETTİLER
Bilim insanları, 11 Temmuz günü Antroposen'in resmen başlayıp başlamadığını ve Crawford Gölü'nün sıfır noktası ilan edilip edilmeyeceği yönündeki kararlarını açıklayacak.
Gölden elde edilen çamurlar üzerinde yapılan kirlilik analizleri, 1950'li yıllarda büyük bir kırılma olduğuna, geçmişin güvenilir çevresinin geride kaldığına ve insanların yarattığı belirsiz yeni bir geleceğe adım atıldığına işaret ediyor.
Bilim insanlarına göre, insanlar 7000 yılda yarattıkları değişimden fazlasını 70 yıl içinde hayata geçirdi. Dünya'nın tarihinde bu hızda ve bu kadar büyük bir değişim hiç görülmemişti.
"KUMA ÇİZİLMİŞ BİR ÇİZGİ GİBİ"
Ontario'da bulunan Brock Üniversitesi'nden Dünya bilimleri profesörü ve Crawford Gölü'ndeki araştırmanın lideri Dr. Francine McCarthy, The Washington Post'a yaptığı açıklamada, 1950'lerdeki kırılmayla ilgili "kuma çizilmiş bir çizgi gibi" benzetmesini yaptı ve ekledi: "Artık Dünya oyunu başka bir kural kitabına göre oynuyor ve bunun sorumlusu biziz."
Tunus'ta bir uçurumun kenarındaki antik göktaşı izleri, dinozorlar çağından Senozoyik dönemine geçişin işareti kabul edildi. Grönland buzlarında bulunan hidrojen molekülleri ise stabil hava sıcaklıklarıyla karakterize edilen ve insanlık tarihinin tamamını kapsayan 11.700 yıllık Holosen'in başlangıcı sayıldı.
Bu altın uçları gezegenimizin kıta hareketleri, dalgalanan karbon düzeyleri, değişken sıcaklıklar ve ortaya çıkıp kaybolan türlerle dolu tarihindeki ünlem işaretleri olarak görmek mümkün. Bu işaretler sayesinde bilim insanları, Dünya'nın geçmiş iklimlerini şekillendiren güçleri yorumlayıp günümüzde yaşanan ısınmanın etkilerini ön görebiliyor.
AMAÇ: YENİ BİR ALTIN UÇ BULMAK
Dünya'nın geçmişindeki dönemleri belirlemekle sorumlu az bilinen bir kurum olan Uluslararası Stratigrafi Komisyonu, 2009 yılında Antroposen'in kanıtlarını araştırmak için yeni bir çalışma grubu oluşturdu. Bu grubun amacı yeni bir altın uç tespit etmekti.
Crawford Gölü Toronto'nun dış mahallelerindeki bir parkta bulunan bu küçük gölcük, yerel halkın okul gezilerinden ve pikniklerden tanıdığı bir yerdi. Ancak McCarthy'nin Brock Üniversitesi'nden meslektaşı olan Martin Head, Antroposen Çalışma Grubu'nun bir üyesiydi ve göldeki sıra dışı kimyasal yapıyla yakından ilgileniyordu.
Güney Ontario'daki bir obruğun binlerce yıl evvel suyla dolmasıyla ortaya çıkan Crawford Gölü, çok küçük ama en derin noktası 24 metreyi aşıyor.