Araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre, kalp krizi geçiren hastalar, kalpleri durduktan bir saat sonrasına kadar suni teneffüs yapılarak hayata döndürüldüklerinde "gerçekliğin yeni boyutları" ile karşılaşabilirler.
RÜYA BENZERİ DURUM ARAŞTIRILDI
Ölmekte olan insanların beyin aktiviteleri üzerine yapılan son araştırmalar, bazı bireylerin ölmeden önce deneyimlediği rüya benzeri duruma ışık tuttu.
HAYATLARINI CANLI BİR ŞEKİLDE HATIRLIYORLAR
Geçen yıl Şubat ayında yayınlanan bir çalışma da dahil olmak üzere bu çalışmalar, ölüme yakın deneyimler yaşayan insanların hayatlarını canlı bir şekilde hatırladıklarına dair raporlara açıklamalar sağlıyor gibi görünüyor.
Şimdi, Resüsitasyon dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, kalp durmasının ardından ölüme yakın deneyim sırasında insanların yaşam anılarının gözlerinin önünde parladığını deneyimleyebileceklerine dair daha fazla kanıt ekliyor.
BİLİNÇLİ ÖLÜM DENEYİMİ RAPORLANDI
New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi'nden bilim adamlarının önderlik ettiği araştırma, kalp krizi geçirip hayatta kalanların görünüşte bilinçsiz oldukları sırada meydana gelen bilinçli ölüm deneyimlerini anlatan raporları değerlendirdi.
STANDART ÖLÇÜMLE TESPİT EDİLEMİYOR
Bilim adamları, hastanede CPR uygulanan, incelenen 567 hastanın yüzde 10'undan azının taburcu olmaya yetecek kadar iyileştiğini söyledi. Ancak hayatta kalan 10 hastadan dördü, CPR sırasında standart ölçümlerle tespit edilemeyen bir düzeyde bilinç durumunu hatırladı.
ANILARINI HATIRLIYORLAR
Bu hastaların EEG taramaları, daha yüksek zihinsel işlevlerle ilişkili gama, delta, teta, alfa ve beta beyin dalgalarını ortaya çıkarıyor; bu da onların anıları hatırladıklarını gösteriyor olabilir. Kalp krizinden sağ kurtulanlar uzun zamandır artan farkındalık ve güçlü, berrak deneyimlere sahip olduklarını hatırlıyorlar.
Popüler edebiyatta bu, "beden dışı" deneyimleri, olayları acı veya sıkıntı olmadan gözlemlemenin yanı sıra geçmiş eylem ve ilişkilerinin anlamlı bir değerlendirmesini de içermektedir.
Yeni çalışma, bu ölüm deneyimlerinin halüsinasyonlardan, sanrılardan, illüzyonlardan, rüyalardan veya CPR'nin neden olduğu bilinçten farklı olabileceğini ortaya koyuyor.
"GERÇEKLİĞİN YENİ BOYUTLARI"
Araştırmacılar, bu tür insanlarda bu durumdaki beyin süreçlerinin, erken çocukluktan ölüme kadar depolanan tüm anıların net bir şekilde hatırlanması da dahil olmak üzere, "gerçekliğin yeni boyutlarına" erişimi açtığından şüpheleniyorlar.
DERİN BİLİNÇ DENEYİMLERİNİ KAPSIYOR
Araştırmaya göre bu yeni boyutlar, insanların “ahlaki ve etik açıdan” tüm anıları, düşünceleri, niyetleri ve başkalarına yönelik eylemleri gibi daha derin bilinç deneyimlerini içeriyor.
Bu ölüme yakın deneyimler, ölümle birlikte ortaya çıkan insan bilincinin gerçek ama henüz pek az anlaşılan boyutuna bir bakış sağlayabilir.
ORGAN NAKİ İÇİN ÖNEMLİ
Araştırmacılar, bu tür deneyimlerin aynı zamanda kalbi yeniden başlatmanın veya beyin hasarlarını önlemenin yeni yollarının tasarımına da rehberlik edebileceğini ve aynı zamanda organ bağışının zamanlaması ile ilgili soruları gündeme getirerek organ nakli için de anlam taşıyabileceğini söyledi.
Ancak bilim insanları, şimdiye kadar yapılan araştırmaların, hastaların ölümle ilgili deneyimlerinin ve farkındalık iddialarının anlamını "ne kanıtladığını ne de çürüttüğünü" kabul ediyor.