1882 yılında inşa edildiğinde, Kinzua Köprüsü "dünyanın sekizinci harikası" olarak anılmaya başlanmıştı ve o dönemde lokomotifler için önemli bir ulaşım yolu olarak hizmet ediyordu. Başına geleceklerden habersiz bir şekilde şöhretinin tadını çıkarıyordu.
ZAMANSIZ BİR SON
Bununla birlikte, ünlü demiryolu yapısı, ilk inşa edildikten 100 yıl sonra zamansız bir sonla karşılaşacaktı. 21 Temmuz 2003'te, güçlü bir kasırga yere indi ve yapıyı bir anda yok etti.
SANİYELER İÇİNDE ÇÖKTÜ
30 saniyeden daha kısa bir sürede, kasırga viyadüğün çoğunu saatte 110 milin üzerindeki rüzgarlarla yok ederken, bir asırdan fazla tarih çöktü.
GERİDE KALANLARA DOKUNMADILAR
Kasırganın girdabı viyadüğü farklı yönlerden etkileyerek viyadüğün birkaç aşamada salınmasına ve çökmesine neden oldu. Ancak yapının kalanına dokunmama alındı. Yapıdan geriye kalanlar bir hava geçidi ve ziyaretçi merkezine dönüştürüldü.
92 METRE YÜKSEKLİĞİNDEYDİ
Kinzua Köprüsü ve Kinzua Viyadüğü, ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki McKean ilçesinde bulunan Kinzua Deresi'ndeki demiryoluydu. Köprü 92 m yüksekliğinde ve 625 m uzunluğundaydı.
BÜYÜK BİR KISMI ÇÖKTÜ
Köprünün restorasyonu 2002'de başladı, ancak bitmeden önce 2003'te köprüye bir kasırga çarptı ve köprünün büyük bir kısmının çökmesine neden oldu. Köprüyü temellerinden tutan aşınmış ankraj cıvataları başarısız oldu ve çökmeye katkıda bulundu.
"BÖYLE BİR KÖPRÜ BİR DAHA OLMAZ"
O zamanlar köprünün sahibi olan Kovalchick Salvage Company'nin başkanı Nick Kovalchick köprüyü sökme konusunda isteksizdi. İlk gördüğünde "Böyle bir köprü daha olmaz" dediği rivayet edilir. Kovalchick, yapıyı kurtarmak isteyen yerel gruplarla çalıştı.
1970 YILINDA HALKA AÇILDI
Pennsylvania Valisi William Scranton, 12 Ağustos 1963'te köprüyü ve yakındaki araziyi 50.000 dolara satın almak ve Kinzua Bridge Eyalet Parkı'nı oluşturmak için bir yasa tasarısı imzaladı. Parkın 316 dönümlük tapusu 20 Ocak 1965'te kaydedildi ve park 1970 yılında halka açıldı.