Dünyanın sonuna yönelik incelemelerde bulunan araştırmacılar dünyanın sonu geldiğinde Mars’a taşınmaya yönelik bazı araştırmalar yapmış ve taşınmanın mümkün olabildiğini açıklamıştı.
NASA'DAN FLAŞ AÇIKLAMA
NASA’dan gelen flaş açıklama işleri tersine döndürdü. Açıklamayı duyan herkes kurtuluş yok fikrine kapılmaya başladı. NASA'nın InSight Mars iniş aracından elde edilen veriler, Kızıl Gezegen'in dönüşünün her yıl tuhaf bir şekilde hızlandığını ve bunun Mars gününün uzunluğunda kademeli kısalmaya sebebiyet verdiğini gösteriyor.
KISALMALAR GÖRÜLDÜ
Yakın zamanda Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, Mars'ın kendi ekseni etrafındaki dönüşünün her yıl 0,004 yay saniyesi kadar hızlandığı ve bunun da Mars gününün her yıl milisaniyenin küçük bir bölümü kadar kısalması anlamına geldiği tespit edildi.
Aralarında NASA'nın Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'ndan araştırmacıların da yer aldığı bilim insanları, Kızıl Gezegen'in dönüşündeki bu hafif hızlanmaya neyin yol açtığından emin değil. Ama bazı fikirlere sahipler.
Çalışmanın ortak yazarı Bruce Banerdt, "InSight gibi bir jeofizik istasyonunun Mars'a konuşlandırılması çabalarında uzun süredir yer alıyorum. Bunun gibi sonuçlar onlarca yıl boyunca yapılan tüm çalışmalara değiyor" dedi.
DEĞİŞİMLER İNCELENDİ
Araştırmada bilim insanları, Mars'ın dönüşüne ilişkin şimdiye kadarki en hassas ölçümleri yapmanın yanı sıra erimiş metal çekirdeğin "sallanması" nedeniyle gezegenin de nasıl yalpaladığını tespit etti. NASA bu değişimi, kollarını önce açıp sonra gövdesinde birleştirerek kendi etrafında dönen bir buz patencisinin dönüş hızındaki değişime benzetiyor. Yeni araştırmada, InSight'ın Mars'ta geçirdiği ilk 900 günde elde edilen veriler değerlendirildi ve gezegenin dönüşündeki değişimler incelendi.