Küresel ısınmanın artması böceklerin yaşamasına daha elverişli alanlar yaratıyor. Zaten sıcağı sevdiği bilinen böceklerin yaz aylarında ortaya çıktığı biliniyordu. Böcekler hakkında yapılan son araştırma ise durumun ciddiyetini bir kez daha ortaya koymaya yetti.
Yazarlar, son 10 yıllık iklim verilerinden elde edilen mevsimsel ortalamayla eşleşen koşullar altında elma ve alıç kökenli sinekler ve asalak eşekarısı popülasyonlarını artırarak, değişen iklimin gelecekte bu türleri nasıl etkileyebileceğini test ettiler. Daha sonra 50 ila 100 yıl sonraki tahmin edilenlerle eşleşen daha sıcak koşullar altında test ettiler .
Araştırmada yazarlar, alıç yiyenlerin sıcaklık değişimine karşı daha dayanıklı olduğunu, elma yiyenlerin ise muhtemelen daha az genetik çeşitliliğe sahip olmaları nedeniyle gelecekteki sıcaklık senaryosunda ağaçlarla faz dışı atıldığını buldular. Asalak yaban arılarının yaşam döngülerinin ısıdan etkilenmediği bulundu, bu da onların alıç sinekleri ve avladıkları diğer türlerle uyumsuz olmalarına yol açacaktı.
Powell, "Özellikle tehlikeli konumlarda olmasını beklediğimiz genel bir böcek grubu, tarım zararlıları da dahil olmak üzere bitki besleyen böceklerin popülasyonlarını kontrol etmede ekosistemlerde inanılmaz derecede önemli roller oynayan parazitoit eşek arılarıdır."
Tür etkileşimlerinin hassas ağı uyumsuz olduğundan, dünyadaki böcek türlerinde de benzer sorunlar ortaya çıkabilir. Tam olarak hangi türlerin en çok etkileneceğini tahmin etmek zordur, çünkü yemek yemeyi sevdikleri ağaç gibi küçük değişiklikler, değişen sıcaklıklar karşısında ne kadar dirençli olduklarını değiştirebilir.
"İklim değişikliği karşısında dayanıklılık üç farklı bileşen içerir: bir popülasyonun akut strese fizyolojik olarak nasıl tepki verdiği, ekolojik topluluğu içindeki bu tepkinin bağlamı ve bu yeni koşullara hızlı evrimsel adaptasyon potansiyeli. Burada, bulduk ki Powell, Newsweek'e, "ilk bölüm, sıcaklığın gelişimsel süreçlerle nasıl etkileşime girdiğinin ayrıntılarına inebilir . "
"Çalışmamızda elma ve alıç sinekleri kadar yakın akraba olan popülasyonlar için bile, sıcaklık değişimi ile önemli gelişme devrilme noktaları arasındaki ilişki çok farklı olabilir.
"Yapabileceğimiz genel bir tahmin, bu sorunların en çok ekolojik uzmanlar olan türler için daha ciddi olduğudur. Daha dar nişlere adapte olmuş böceklerin hata payı daha azdır. Hızlı evrimsel tepkiler oluşturabilmek için, bunun temel bileşeni genetik çeşitliliktir.