Dünyada yaşayan her canlı ekosistem için eşit derecede öneme sahiptir. Besin zincirinin tabakaları onlarla oluşur. Herhangi birinin eksikliği, azlığı ya da yok olması tüm sistemi değiştirip bozar.
Ne kadar güçük görünmez ve bazıları tarafından önemsiz sayılsalarda böcekler ve küçük omurgasızlar dünyayı dengede tutmaya çok fazla katkı sağlıyor. Yok olmaları demek dünyanın sona doğru hızlı bir çöküşe başlaması anlamına gelebilir.
Böcekler genellikle kuşlar, sürüngenler ve küçük memeliler için temel bir besin kaynağıdırlar. Ayrıca ormanda bulunan yaprakları ve çöpleri öğüterek orman yangınlarının oluşmasını önlerler. Tüm bunların ışığında Avusturalyada 2019/2020 yılları arasında çıkan devasa orman yangınlarını düşünün ve ölen canlı sayısını duymak için kendinizi hazırlayın.
YANGINDA KAÇ BÖCEK ÖLDÜ?
2020 yılında felaketten üç milyar hayvanın etkilendiği belirlendi, ancak o sırada kaç böceğin öldüğü bilinmiyordu. Bu nedenle, LaTrobe Üniversitesi'nden bilim adamları, bir tahmin oluşturmak için modelleme yaptılar.
60 MİLYAR TANESİ DÜNYADAN SİLİNDİ
Yalnızca NSW ve Victoria'daki yağmur ormanı tabanlarından silinen böceklere bakıldığında, yanmamış alanlara kıyasla 60 milyar omurgasızın kaybolduğuna inanıyorlar. Bu modelleme kabaca tüm orman yangını bölgesine bakmak için kullanıldığında, sayı ağızları açık bırakıyor.
"SAYI 6 TRİLYONA ÇIKIYOR"
La Trobe Üniversitesi'nden Profesör Heloise Gibb sayının trilyonları bulacağını söyledi. "Yanmış arazinin tamamını ölçeklendirseydik ve benzer bir sayının etkilendiğini varsayarsak, 6 trilyon omurgasız kaybolmuş olabileceğini düşünüyoruz" dedi.
KÜÇÜK-BÜYÜK HEPSİ DAHİL EDİLİRSE SONUÇ KORKUNÇ
Modellemesi yalnızca makro-omurgasızları içeriyor, bu nedenle yaprak çöpündeki tüm omurgasızların yüzde 95'ini oluşturan akarlar ve yay kuyrukları gibi küçük böcekleri hariç tutuyor. "Gerçekten küçük olanların hepsini dahil ederseniz, 120 trilyona kadar çıkıyor." dedi.
"HABERİMİZ BİLE OLMAYACAKTI"
Bilim insanı artık birden fazla türün neslinin tükenebileceğinden korkuyor. Avustralya, omurgasızlarının yalnızca yüzde 30'unun adına sahiptir. Profesör Gibb, bu anlayış eksikliğinin "büyük bir sorun" olduğunu söyledi. Profesör Gibb, "Pek çok türü kaybedebilirdik ama haberimiz bile olmayacaktı. Nasıl ilerleyeceğini daha iyi anlamak için bu ekosisteme daha fazla zaman ve para ayırmamız gerekiyor."
BÖCEKLER GERİ GELECEK Mİ?
2020'nin sonunda ormanlara girdiğinde, yeniden büyüme filizlenmeye başlamıştı ama ormanlar sessizdi. Profesör, "Pek çok kuş böceklerle beslenir, bu yüzden onlar yoksa ormanlar sessizleşir. Yiyecek omurgasızlar olmadıkça bu türler geri gelmeyecek." dedi.