Yeni araştırmaya göre bitkiler, atmosfere saçtığımız karbondioksiti temizleme konusunda bilim insanlarının ilk düşündüğünden daha iyi olabilir.
TAHMİN EDİLENDEN DAHA FAZLA
Science Advances dergisindeki yeni bir makale, ekolojik modellemenin yapraklı dostlarımızın insan faaliyetlerinden kaynaklanan atmosferik CO2'yi önceden tahmin edilenden daha fazla alabildiğini gösterdiğini ortaya koyuyor.
BİTKİLERİ KORUMANIN ÖNEMİ VURGULANIYOR
Bu, bitkilerin atmosferden daha fazla CO2 emebileceği anlamına gelse de, bu emisyonları azaltma çabalarımızı azaltmamız gerektiği anlamına gelmiyor; bunun yerine elimizdeki bitkileri korumanın önemini vurguluyor.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ AZALTIYOR"
Çevreci Jürgen Knauer, "Bitkiler her yıl önemli miktarda karbondioksit (CO2) alıyor ve böylece iklim değişikliğinin zararlı etkilerini yavaşlatıyor, ancak bu CO2 alımını gelecekte ne ölçüde sürdürecekleri belirsiz" dedi.
Fotosentez, bitkilerin yapraklarındaki CO2 ile su arasındaki reaksiyonu güçlendirmek için güneş ışığından gelen enerjiyi kullanarak çalışır ve bunları bitkiyi ayakta tutan oksijene ve şekere dönüştürür. Karbon daha sonra bitkilerde depolanır ve bitki örtüsünü bir tür karbon havuzu haline getirir.
FARKLI SENARYOLAR HESAPLANDI
Araştırmada yazarlar, bitki fizyolojik süreçlerini farklı düzeylerde hesaba katarak yüksek emisyonlu bir senaryoda bitkilerin atmosferden CO2'yi nasıl çıkaracağını nasıl modellediklerini açıklıyorlar.
"KARBONU SABİTLEME' YETENEĞİ"
"Karbondioksitin yaprağın iç kısmında ne kadar verimli bir şekilde hareket edebildiği, bitkilerin sıcaklık değişikliklerine nasıl uyum sağladığı ve bitkilerin besinleri gölgeliklerinde en ekonomik şekilde nasıl dağıttığı gibi hususları hesaba kattık. Bunlar bir bitkinin tepki mekanizmasını etkileyen üç önemli bitki tepki mekanizmasıdır. Knauer, "karbonu 'sabitleme' yeteneği, ancak çoğu küresel modelde genellikle göz ardı ediliyor" dedi.
YENİ BULGULAR ELDE EDİLDİ
Bitkilerin nasıl fotosentez yaptığının ayrıntılarını içeren (gerçek hayata en çok benzeyen) daha karmaşık modellerin, bitkilerin havadan ilk varsayıldığından daha fazla CO2 absorbe edebildiğini gösterdiğini buldular.
Trinity College Dublin'de iklim bilimi alanında yardımcı doçent olan Silvia Caldararu, "Küresel karbon yutaklarını değerlendirmek için kullanılan karasal biyosfer modellerinin çoğunluğu bu karmaşıklık aralığının alt ucunda yer aldığından ve bu mekanizmaları yalnızca kısmen hesaba kattığından veya tamamen göz ardı ettiğinden, iklim değişikliğinin bitki örtüsü üzerindeki etkilerini şu anda muhtemelen hafife alıyoruz." dedi.
"FİZİK GİBİ BİYOLOJİDE BÜYÜK ROL OYNUYOR"
"Genellikle iklim modellerinin tamamen fizikle ilgili olduğunu düşünüyoruz, ancak biyoloji çok büyük bir rol oynuyor ve bu gerçekten hesaba katmamız gereken bir şey.
SONSUZA KADAR ETKİLİ OLMAYABİLİR
Ek olarak, iklim değişikliğiyle birlikte sıcaklık ve yağışta meydana gelen değişiklikler bitki örtüsünün karbon emme kapasitesini değiştirebileceğinden , bitki örtüsü CO2'yi absorbe etme konusunda sonsuza kadar etkili olmayabilir.