Beş uluslararası kuruluş tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir rapora göre, dünya çapında 2,3 milyar kadar insan yemek pişirmek için hala kirletici yakıtlar kullanıyor ve 675 milyon kişinin ise elektriği yok. Rapor, mevcut oranlara göre 660 milyon insanın elektriksiz kalacağını ve 2030 yılına kadar 1,9 milyar insanın temiz yemek pişirme fırsatlarına sahip olmayacağını söylüyor.
DÜNYANIN ENERJİ HEDEFİ
Uluslararası Enerji Ajansı, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı, BM İstatistik Birimi, Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan raporda, hedefe giden yolun orta noktasında dünyanın enerji hedefine ulaşma yolunda olmadığı ve bunun da dünya ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi. Bu durum, milyonların sağlığını olumsuz yönde etkilerken ve iklim değişikliğini de hızlandırıyor.
SAVUNMASIZ KESİMLERİ SERT ŞEKİLDE VURDU
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol yaptığı açıklamada, " Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı enerji krizi, dünyanın dört bir yanındaki insanları derinden etkilemeye devam ediyor. Yüksek enerji fiyatları, özellikle gelişmekte olan ekonomilerdekiler olmak üzere en savunmasız kesimleri sert bir şekilde vurdu." dedi. Temiz enerjiye geçiş insanların düşündüğünden daha hızlı gerçekleşirken, hala onsuz yaşayan milyarlarca insana bunu sağlamak için hala çok çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
MİLYARLARCA İNSAN ÇEVREYİ KİRLETEN YAKIT KULLANIYOR
Rapora göre, küresel elektriğe erişim 2010'da yüzde 84'ten 2021'de yüzde 91'e yükseldi, ancak büyüme hızı, COVID-19 salgınının başlangıcını da içeren 2019-2021'de yavaşladı. Kırsal alanların elektrifikasyonu ilerlemeye katkıda bulunurken, kentsel alanlarda hala büyük bir boşluk olduğu belirtildi. Elektriği olmayanların yüzde 80'inden fazlası, 2010'daki açığa benzer şekilde Sahra altı Afrika'da yaşıyordu. Rapor ayrıca 2,3 milyar kadar insanın hala yakacak odun da dahil olmak üzere çevreyi kirleten yakıtlar ve teknolojiler kullandığını ortaya koydu.
HALA BÜYÜK ÖLÇÜDE TAM YARARLANAMIYOR
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı genel müdürü Francesco La Camera şunları söyledi: "Maliyet açısından rekabetçi yenilenebilir enerji bir kez daha dikkate değer bir direnç gösterdi, ancak dünyanın en yoksulları hala büyük ölçüde bundan tam olarak yararlanamıyor." dedi. DSÖ'nün 2019'daki tahminlerine göre, her yıl 3,2 milyon erken ölüm, kirletici yakıtlar ve teknolojilerden kaynaklanan evsel hava kirliliğine bağlanabilir.
ACİL ÇABA GÖSTERİLMELİ
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, evrensel enerji erişimini sağlamak için net ve yenilenebilir çözümlere yatırım yapmanın en savunmasız nüfuslarımızın sağlığını korumada çok önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Dünya Bankası'nın altyapıdan sorumlu başkan yardımcısı Guangzhe Chen, en yoksul ve ulaşılması en zor insanların geride kalmamasını sağlamak için acil çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.