Yeni yapılan bir araştırma hakemli bilimsel dergi Communications Engineering'de yayımlandı. Araştırma sonuçları, artan hava sıcaklıklarının hiç aklımıza gelmeyen bir tehlikesini ortaya çıkardı.
Sıcak havanın yoğunluğuyla yer altında biriken ısının yüzeyde çatlaklara ve eğilmelere neden olabileceği belirtildi. Yeraltında inşa edilmiş metro gibi ulaşım araçları ve zemin kattaki evler tehlikede.
Çalışmada ABD'nin Şikago kentinde yer üstünde ve altında 150'den fazla sensör kuruldu. Bu sensörler 2019'dan 2022'nin sonuna kadar veri topladı. Sensörlerden alınan veriler, yer altına kurulu yapılarda ölçülen hava sıcaklıklarının zemindeki sıcaklıklardan 25 derece fazla olabileceğini gösterdi.
"YER ALTI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ"
Araştırma makalesinde, "Kentsel alanlar, yeraltı ısı adacıklarından giderek daha fazla zarar görüyor" ifadeleri yer aldı: "Bir yeraltı iklim değişikliği oluşuyor. Çevre, halk sağlığı ve ulaşım problemleri oluşabilir."
YAPILAR YERE BATMAYA BAŞLADI
20. yüzyılın ortalarından bu yana, şehir yüzeyi ve ana kaya arasındaki zeminin ortalama 13 derece ısındı. Çoğunlukla bodrum katlarından ve diğer yeraltı yapılarından yayılan tüm ısı, bazı binaların altındaki kum, kil ve kaya katmanlarının yıllar içinde birkaç milimetre alçalmasına veya şişmesine neden oldu.
Yüzeyin altındaki bu değişimler kireçtaşı ve kil gibi yumuşak malzemelerin ısındıkça büzülmesinden, kum ve diğer malzemelerin de genleşmesinden kaynaklanıyor.
Araştırmacılar, analiz yaptıkları Şikago'nun durumunun ciddi olduğunu vurguladı. Uzun kuleler, çok katlı karayolları ve yoğun metro ağı insan sağlığı ve şehir hayatını büyük bir riske sokuyor.
Araştırma ekibinden Alessandro Rotta Loria ise ilerleyen çalışmalar doğrultusunda nasıl önlemlerin alınabileceğini değerlendirerek, "Daha fazla araştırma, en hassas temel sistemlerinin hangileri olduğunu tam olarak anlamamızı sağlayacak." ifadelerini kullandı.