Dünyanın uğraştığı büyük problemler arasında yer alan kuş gribi son zamanlarda git gide yayılmaya başladı. Kuşlar, tavuklar derken bir vaka daha bildirildi.
ASLANA DA BULAŞTI
Peru'daki Huancayo Hayvanat Bahçesi'ndeki dişi bir aslanın, yüksek derecede patojenik kuş gribi ile enfekte olması sonucu öldüğü bildirildi.
MEMELİLERE BULAŞMASI KORKUTTU
Otopsi yapıldı ve dişi aslandan örnekler alınarak Universidad Nacional Mayor de San Marcos'un Veterinerlik Fakültesi'ne gönderildi ve burada özel bir laboratuvarda (CERPER) test edildi. Sonuç H5N1 için pozitifti. WOAH raporuna göre diğer kafeslerdeki diğer etobur memeliler etkilenmedi. Hastalığın memeli hayvanlara bulaşması herkesi korkuttu
Bu yıl Peru'da HPAI'den etkilenen tek kara memelisi olmasına rağmen ülkedeki iki deniz aslanı da etkilendi. WOAH'ın diğer raporlarına göre Peru'da 241.385 kümes hayvanı ve 854 yabani kuş gribi nedeniyle kaybedildi.
İNSANA DA GEÇEBİLİR
Kanatlı hayvanlar (tavuk hindi vb.), hastalığa duyarlıdır ve hastalanır. Bu hayvanların vücut çıkartıları özellikle dışkı, nazal salgı ve tükürükleri ile temas etmiş yüzeylerden veya kontamine olmuş araç giysi vb. teması veya kontamine yüzeylerden havaya karışan virüs, solunum yolundan insana geçer.
Kuş gribinin bulunduğu bölgelere seyahata edecek kişilere en az 2 hafta önce aşı yapılmalıdır. Tavuk, ördek gibi kümes hayvanlarından uzak durması önerilir. Pişiren kişilerin de işlem sonrası elleri mutlaka yıkaması gerekir. Seyahat eden kişi seyahatten döndükten sonraki 10 gün içinde ateşlenirse ve solunum belirtileri oluşursa gecikmeden bir Enfeksiyon Hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.
Tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlarda kitlesel ölümlere yol açan ve aslında bir hayvan hastalığının etkeni olan H5N1 virusunun insanlarda yaptığı hastalıktır. Grip (influenza A) virusunun hemaglutinin (H1-H7) ve nöraminidaz (N1-N3) olmak üzere iki tip antijeni vardır. Bunlardan yalnız H1, H2, H3 ve N1, N2 antijeni taşıyan virüslerin insanda grip hastalığına ve salgılarına yol açtığı bilinir.