Satürn, güneş sistemimizdeki en güzel nesnelerden biridir. Yapısı saf beyaz buzdan oluşan, içerisinde bulunan sıvıyı gizleyen parıldayan bir küredir. Gezegenin içi tamamen okyanuslardan oluşur.
ORGANİK MOLEKÜLER KEŞFEDİLDİ
Satürn'ün Dünya gezegenine hiç benzememesine rağmen, sahip olduğu altıncı büyük uydusu Enceladus'un Dünya ile ortak bir yanı olabilir. Bilim insanları ayın yüzeyinde organik moleküller keşfettiler. Bu moleküler minik mikroplardan oluşuyor. Araştırmacılar bu bileşiklerin metabolizmalarını veya amino asit oluşumunu destekleyebileceğini düşünüyor.
"BULGULAR YAŞAMIN KÖKENİNİ DESTEKLEYEBİLİR"
Bulgular, Boston'daki Harvard Üniversitesi'nde biyofizik alanında doktora adayı olan Jonah Peter tarafından yürütülen yeni bir çalışmada ayrıntılı olarak açıklandı. Yazarlar, "Burada Enceladus'un yaşanabilirliği açısından büyük önem taşıyan birkaç ek bileşiğin tespitini sunuyoruz. Sonuçlarımız, karmaşık organik sentezi ve hatta muhtemelen yaşamın kökenini destekleyebilecek zengin, kimyasal açıdan çeşitli bir ortamın varlığına işaret ediyor.' dedi.
DEVASA BULUTLAR BUZUN İÇİNDEN UZAYA FIRLATILIYOR
Enceladus'un, içinde sıvı bir su okyanusunu kaplayan en az 19 kilometre kalınlığında bir dış buz tabakası var. Buzlu yüzeyindeki uzun, yılan benzeri çatlaklar, buz taneciklerinden ve su buharından oluşan devasa bulutları uzaya fırlatıyor.
NASA ARACI BULUTA DOĞRU UÇTU
Bu bulutlardan en azından bazılarının, gizemli sıvı okyanustan, muhtemelen yaşam formlarıyla dolu, el değmemiş bir su altı uçurumundan gelen donmuş damlacıklar olduğuna inanılıyor. NASA'nın Cassini uzay aracı, 2017 yılında görevi sona ermeden önce yalnızca Enceladus'un görüntülerini almakla kalmadı. Direkt o bulutların içinden uçtu.
Bay Peter, meslektaşlarıyla birlikte Cassini'nin İyon ve Nötr Kütle Spektrometresinden (INMS) 2011 ve 2012 yıllarında yakın uçuşlar sırasında toplanan verileri inceledi. Ekip, duman malzemesinin milyarlarca potansiyel bileşimini analiz eden istatistiksel bir analiz tekniği kullandı. Bundan yola çıkarak, bulutların en olası bileşiminin halihazırda tanımlanmış beş molekül (su, karbon dioksit, metan, amonyak ve moleküler hidrojen) olduğunu belirlediler.
ENCELADUS'UN ALTINDA MİKROPLAR YAŞIYOR OLABİLİR
Ay'ın metan gazı püskürtmesi heyecan vericidir çünkü bu, genellikle mikrobiyal yaşam tarafından üretilen veya kullanılan organik bir moleküldür. Bu dumanlarda metanın bulunması, bilim adamlarının Enceladus'un altında mikropların yaşıyor olabileceği veya yaşamış olabileceği yönünde hipotez kurmalarına yol açtı. kabuk.
YAŞAMI DESTEKLEME YETENEĞİ BİLİNMİYOR
Ancak yazarlar ayrıca yeni tanımlanan hidrojen siyanür (HCN), asetilen (C2H2), propilen (C3H6) ve etan (C2H6) moleküllerinin yanı sıra alkol (metanol) ve moleküler oksijen izlerinin de bulunduğunu buldu.
Yazarlar, bu bileşiklerin Enceladus'ta yaşamı destekleme yeteneğinin büyük ölçüde ayın yeraltı okyanusunda ne kadar seyreltilmiş olabileceğine bağlı olduğunu belirtiyor.
BİLİM KURGU YAZARLARINA İLHAM OLACAK
Bir gün uzmanlar, Cassini verilerinden Enceladus hakkında yapabilecekleri tüm varsayımları yapmış olacaklar ve bu noktada daha fazla görev yapılması gerekecek.