Nature Astronomy dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre, amonyum tuzları da dahil olmak üzere nitrojen bileşikleri, dış güneş sisteminden gelen küçük meteorlar aracılığıyla Dünya'ya ulaşmış, Dünya'nın doğduğu yerde toplanmış ve gezegenimizin son formunun bir parçası haline gelmiş olabilir.
DÜNYANIN HER YERİNDEN BU ARAŞTIRMA İÇİN GELDİLER
Azot, tüm amino asitlerin, proteinlerin ve DNA'nın bir parçası olduğundan yaşamın en önemli bileşenlerinden biridir. Hem Kyoto Üniversitesi'nden hem de Mānoa'daki Hawai'i Üniversitesi'nden gelen uluslararası araştırmacılar ekibi, Dünya'ya yakın güneşin yörüngesinde dönen Ryugu asteroitinin yüzeyinde nitrojen bileşiklerinin mevcut olduğunu buldu.
GÜNEŞ SİSTEMİNİN ETEKLERİNDEN TAŞIMIŞLAR
Bu bileşikleri güneş sisteminin eteklerinden asteroitlere taşıyan aynı küçük meteorların, onları ilk günlerinde Dünya'ya getirmiş olabileceğini teorileştiriyorlar.
Makalede yazarlar, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'nın Hayabusa2 uzay aracının 2020 yılında asteroide inmesinin ardından getirilen Ryugu örneklerinin, yüzeyinin demir nitrür veya Fe4N ile dolu olduğunu ortaya çıkardığını anlatıyor.
ÇARPIŞMALAR KİMYASAL REAKSİYONLARI TETİKLEDİ
Çalışmanın baş yazarı Toru Matsumoto, yaptığı açıklamada, "Mikrometeorit adı verilen ve amonyak bileşikleri içeren küçük meteoritlerin buzlu gök cisimlerinden geldiğini ve Ryugu ile çarpıştığını öne sürdük. Mikrometeorit çarpışmaları manyetit üzerinde kimyasal reaksiyonları tetikliyor ve demir nitrürün oluşumuna yol açıyor." dedi.
Asteroitin yüzeyindeki demir nitrür, uzaydaki güneş rüzgârındaki hidrojen iyonları tarafından patlatılması nedeniyle oksijen atomlarını kaybeden, demir ve oksijenden (Fe3O4) oluşan manyetitin yanında da bulundu. Bu, manyetit üzerinde metalik demir oluşturur ve bu daha sonra amonyakla kolayca reaksiyona girerek demir nitrür oluşturur.
DÜNYA ATMOSFERİNE GİRDİKLERİ İÇİN OLUŞUM DEVAM ETTİ
Araştırmacılar, benzer nitrojen bileşikleri içeren meteoroidlerin, Dünya'nın nitrojenine katkıda bulunmuş olabileceğini ve bu bileşikleri, güneş sisteminin ilk günlerinde Dünya'nın oluştuğu bölgeye taşımış olabileceğini öne sürüyorlar. Meteoroidler küçük uzay kayalarıdır ve meteorlar, Dünya atmosferine düştükleri için bu kayalara denir. Meteorlar, Dünya yüzeyine iniş yaptıktan sonra verilen adlardır.
Nottingham Trent Üniversitesi'nde astronomi ve bilim iletişimi alanında doçent olan Daniel Brown, Newsweek'e şöyle konuştu: "Leonid gök taşı yağmurundakine benzer meteorlar, küçük toz tanecikleri veya minik çakıl taşlarından kaynaklanıyor. Bunlar daha sonra yüksek hızlarda Dünya atmosferine giriyor ve yüksek atmosferde yanıyor."
DÜNYA'DAKİ YAŞAMIN BAŞLANGICINA KATKI SAĞLAMIŞ OLABİLİRLER
Araştırmacılar, meteorların taşıdığı bu nitrojen bileşiklerinin Dünya'daki yaşamın başlangıcına katkıda bulunmuş olabileceğini öne sürüyor.
NİTROJEN BİLEŞİĞİ DÜNYA'NIN YAPI TAŞLARINDAN BİRİ
Hawaii Enstitüsü'nde çalışmanın ortak yazarı ve bağlı öğretim üyesi Hope Ishii, "Son bulgularımız, daha önce fark edilenden daha fazla miktarda nitrojen bileşiğinin Dünya'nın yakınına taşındığı ve potansiyel olarak gezegenimizdeki yaşamın yapı taşları olarak hizmet ettiği olasılığını ortaya koyuyor."