Birçok Avustralyalının böcek kelimesini duyduklarında aklına birkaç kelime gelir. Ancak onları ne kadar sinir bozucu bulursanız bulun, kuşlar, sürüngenler ve küçük memeliler için temel bir besin kaynağıdırlar. Ayrıca devrilir ve yaprak çöplerini malçlayarak döküntülerin orman yangını malzemesine dönüşmemesini sağlarlar.
ORMAN YANGINLARINDAN 3 MİLYAR HAYVAN ETKİLENDİ
Kara Yaz orman yangınlarında araştırmacıların bulduğu astronomik böcek rakamlarını duymadan önce kendinizi hazırlamak isteyebilirsiniz. Birden fazla yok oluşa neden olması da mümkündür. 2020 yılında felaketten üç milyar hayvanın etkilendiği ortaya çıktı. Ancak o sırada kaç böceğin öldürüldüğü bilinmiyordu. Bu nedenle, LaTrobe Üniversitesi'nden bilim adamları, bir tahmin oluşturmak için modellemeyi kullandılar.
SAYI TRİLYONLARI BULABİLİR
Yalnızca NSW ve Victoria'daki yağmur ormanı tabanlarından silinen böceklere bakıldığında, yanmamış alanlara kıyasla 60 milyar omurgasızın kaybolduğuna inanıyorlar. Bu modelleme kabaca tüm orman yangını bölgesine bakmak için kullanıldığında, sayı şaşırtıcıdır. Perşembe günü, La Trobe Üniversitesi'nden Profesör Heloise Gibb Yahoo News Australia'ya sayının trilyonları bulacağını söyledi.
HEPSİ DAHİL EDİLİRSE SAYI KORKUNÇ
"Yanmış arazinin tamamını ölçeklendirseydik ve benzer bir sayının etkilendiğini varsayarsak, 6 trilyon omurgasız kaybolmuş olabileceğini düşünüyoruz" dedi. Modellemesi yalnızca makro-omurgasızları içeriyor, bu nedenle yaprak çöpündeki tüm omurgasızların yüzde 95'ini oluşturan akarlar ve yay kuyrukları gibi küçük böcekleri hariç tutuyor. Gerçekten küçük olanların hepsini dahil ederseniz, 120 trilyona kadar çıkıyor (yanma bölgesi boyunca)." dedi.
EKOSİSTEME DAHA FAZLA ZAMAN AYIRILMALI
Avustralya, omurgasızlarının yalnızca yüzde 30'unun adına sahiptir. Profesör Gibb, bu anlayış eksikliğinin "büyük bir sorun" olduğunu söyledi. Profesör Gibb, "Pek çok türü kaybedebilirdik ama haberimiz bile olmayacaktı. Nasıl ilerleyeceğini daha iyi anlamak için bu ekosisteme daha fazla zaman ve para ayırmamız gerekiyor." dedi.
ORMANLAR SESSİZ KALDI
2020'nin sonunda ormanlara girdiğinde, yeniden büyüme filizlenmeye başlamıştı ama ormanlar sessizdi. "Pek çok kuş böceklerle beslenir, bu yüzden onlar yoksa ormanlar sessizleşi. Yiyecek omurgasızlar olmadıkça bu türler geri gelmeyecek." dedi. La Trobe Üniversitesi ekibi şimdi, yanmış alanların üç yıl sonra nasıl iyileştiğini daha iyi anlamayı umuyor.