Kuraklıklar, fırtınalar, orman yangınları ve sıcak hava dalgaları: Tüm dünyada aşırı hava koşulları daha yoğun ve daha sık hale geliyor. Kayıp hayatlar, yıkılan evler, çalınan geçim kaynakları ve alt üst olan ekonomiler ile geçiş ücreti çok büyük ve artıyor. Aşırı olaylar, çok hızlı ısınan bir iklimin zemininde gerçekleşiyor. Dünya şimdiden sanayi öncesi zamanlara göre 1,2 santigrat derece daha sıcak ve önümüzdeki beş yılın kayıtlardaki en sıcak yıl olacağı tahmin ediliyor.
AŞIRI HAVA OLAYLARININ SEBEBİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?
İklim bilimcisi ve World Weather Atribution girişiminin eş lideri Friederike Otto, insanların genellikle iklim değişikliği nedeniyle aşırı bir hava olayı olup olmadığını bilmek istediğini söyledi. Ama bu basit bir soru değil. Geçen hafta bir brifingde gazetecilere "Buna evet veya hayır olarak cevap veremezsiniz" dedi. Bunun nedeni, iklim değişikliğinin aşırı olayların olasılığını ve yoğunluğunu değiştirmesidir, dedi.
BİLİMSEL BİR TEKNİK KULLANIYORLAR
Otto ve diğer bilim adamları, bu dinamiğin nasıl işlediğine dair anlayışımızı dönüştürmek için bilimsel bir teknik kullanıyorlar. Ve çoğu zaman, aşırı hava olaylarında iklim değişikliğinin net parmak izlerini buluyorlar. "Atıf" olarak adlandırılan yöntem, küresel ısınmanın olmadığı bir dünyada belirli bir aşırı olayın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini belirlemek için gerçek dünya gözlemlerinin yanı sıra iklim modellerini analiz etmeyi içerir.
"ÇOK DAHA FAZLASIYLA KARŞILAŞACAĞIZ"
Her aşırı hava olayı için ilişkilendirme çalışmaları yapılmasa da, iklim krizinin insanların yaşamlarına verdiği doğrudan ve ani zararın gerçeklerini eve getirmeye yardımcı oluyorlar; bilim adamları bunun ancak dünya gezegen ısınmasını pompalamaya devam ederse daha da kötüleşeceğini söylüyor kirlilik. Colorado-Boulder Üniversitesi'nden bir buzulbilimci olan Ted Scambos, "Her zaman aşırı hava koşullarıyla karşılaşacağız, ancak bu yönde sürmeye devam edersek, çok fazla aşırı hava koşullarıyla karşılaşacağız" dedi.
İNSAN KAYNAKLI İKLİM KRİZİ
Yoğun ısı ve rekor kıran kuraklıktan sıcak hava ve okyanusların neden olduğu şiddetli fırtınalara kadar, burada insan kaynaklı iklim krizinin yıkıcı etkilerini gösteren 10 felaket var. Bazı durumlarda, iklim değişikliğinin etkileri o kadar net ve bunaltıcıdır ki, bilim adamları aşırı hava olaylarının küresel ısınma olmadan neredeyse imkansız olacağı sonucuna varırlar. Bu altı etkinlik kategoriye uygundur.
BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ SOĞUK HAVA DALGASI
2020 yılında uzayan, benzeri görülmemiş sıcak hava dalgası, dünyanın en soğuk yerlerinden birini yakarak yaygın orman yangınlarını tetikledi. Küçük Sibirya kasabası Verkhoyansk'taki sıcaklıklar, Kuzey Kutbu'nda şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık olan 38 Santigrat dereceye ulaştı. Atıf girişiminin hızlı atıf araştırmasına göre, Ocak'tan Haziran'a kadar uzanan ve sıcaklıkları ortalamanın 5 santigrat derece üzerine çıkaran cezalandırıcı sıcak, karbon kirliliğinin ısınmadığı bir iklimde "neredeyse imkansız" olurdu.
GERÇEKTEN ŞAŞIRTICI
En azından sıcak hava dalgası yapıldı. Bilim adamları, iklim krizi nedeniyle, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan bu kadar uzun süreli Kuzey Kutbu ısısının her 80 bin yılda bir defadan daha az gerçekleşeceği sonucuna vardılar. Araştırmanın baş yazarı ve Birleşik Krallık Met Office'te kıdemli tespit ve ilişkilendirme bilimcisi Andrew Ciavarella, bulguları "gerçekten şaşırtıcı" olarak nitelendirdi
YÜZLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Haziran 2021'in sonu, Kuzeybatı Pasifik'in bazı bölgeleri için unutulmazdı. Tarihi bir sıcak hava dalgası, yüzlerce kişiyi öldürdü. Yıkıcı yangınlar ve bölgenin bazı kısımlarında zaten amansız olan kuraklığı daha da kötüleştirdi. Oregon, Washington ve Britanya Kolumbiyası da dahil olmak üzere Kanada'nın batı eyaletlerinde rekor kıran sıcaklıklar görüldü. 49.6 Santigrat derece, daha sonra Kanada'nın Lytton köyündebir orman yangını tarafından yakıldı.
BİLİM İNSANLARI ANALİZ ETTİ
İlişkilendirme girişiminde yer alan iki düzineden fazla bilim insanının yaptığı bir analize göre, Haziran sıcak hava dalgası "neredeyse imkansız” insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkisi olmadan. Yazarlar, "Sonuçlarımız güçlü bir uyarı sağlıyor: Hızla ısınan iklimimiz bizi, sağlık, esenlik ve geçim kaynakları için önemli sonuçları olan, keşfedilmemiş bir bölgeye getiriyor" diye yazdı.
AŞIRI KURAKLIK HER ŞEYİ YAKIP YIKTI
Kuzey Amerika'dan Avrupa'ya ve Çin'e kadar Kuzey Yarımküre'nin geniş alanları, 2022 yazında aşırı kuraklık yaşadı, su kaynaklarını zorladı, mahsulleri mahvetti ve araziyi tehlikeli orman yangınları için hazırladı. İlişkilendirme girişimi bilim adamları, iklim değişikliğinin bu kuraklık koşullarını oluşturduğu sonucuna vardı.en az 20 kat daha olası. Analiz ayrıca, yükselen sıcaklıkların iklim değişikliği olmadan "neredeyse imkansız" olacağını da buldu.
ISIYA BAĞLI ÖLÜMLER
Batı ABD, azalan su seviyeleri, kötüleşen kuraklık ve nadasa bırakılan tarım arazileri gördü. Ve Çin ve Avrupa, ısıya bağlı binlerce ölüm gördü. Avrupa'daki sıcaklık ve kuraklık en az talep etti. 15 bin kişide, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre. Otto, "2022 Kuzey Yarımküre yazı, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı olayların büyük bölgelerde daha uzun sürelerde nasıl ortaya çıkabileceğinin iyi bir örneğidir" dedi. Üç yıllık kuraklıkDünyanın en yoksul bölgelerinden biri olan Afrika Boynuzu'nda, Kenya, Somali ve Etiyopya'nın büyük bir bölümünde mahsullerin kurumasına, suların yok olmasına ve çiftlik hayvanlarının açlıktan ölmesine neden oldu.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BEDELİ ÖDENMEYE DEVAM EDİYOR
40 yılın en kötüsü olan kuraklık, on binlerce insanı öldürerek ve 20 milyondan fazla insanı akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya bırakarak feci bir insan etkisi yarattı. İklim değişikliği olmadan gerçekleşemezdi, bu da onu en az 100 kat daha olası, hızlı bir ilişkilendirme analizine göre. Dünya Sağlık Örgütü'nün Somali temsilcisi Mamunur Rahman Malik, Nisan ayında CNN'e “Ülke nüfusunun neredeyse yarısı etkilendi, 3 milyondan fazla insan yerinden edildi” dedi. Ülke, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin bedelini ödemeye devam ediyor” dedi.
KAVURUCU SICAK HAVA DALGASI
Nisan ayında, yaz sonlarına göre çok daha tipik olan sıcaklıklara sahip kavurucu bir sıcak dalgası İspanya, Portekiz, Fas ve Cezayir'i kasıp kavurarak, zaten var olan şiddetli bir kuraklığı şiddetlendirdi. İnsan kaynaklı küresel ısınma, Batı Akdeniz'deki sıcak hava dalgasını oluşturdu. En az 100 kat daha olası. Bilim adamları, Fas'ın bazı bölgelerinde 40.6 Santigrat derece aşan ısının "iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız" olacağını söyledi. Bilim adamları, Dünya ısınmadan önce, böylesine yoğun bir olayın yalnızca 40 bin yılda bir beklenebileceğini buldu.
EN AZ OTUZ KAT DAHA TEHLİKELİ
Güney Asya'nın büyük bir kısmı Nisan ayında şiddetli bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Vietnam, Myanmar, Laos, Hindistan ve Bangladeş dahil tüm ülkeler gördütüm zamanların yeni sıcaklık kayıtları. Tayland'da sıcaklıklar 45 Santigrat dereceye ulaştı. Şimdiye dek ilk kez, ancak nem, sıcaklıkların çok daha yüksek hissedilmesi anlamına geliyordu. Tayland ve Laos'ta nemli sıcak hava dalgası "neredeyse imkansız” atıf girişimi bilim adamlarına göre iklim krizi olmadan. Aynı analiz, Hindistan ve Bangladeş'teki sıcaklığın insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle en az 30 kat daha olası hale gelmesine neden oldu.
AYLARCA KAN KIRMIZI GÖKYÜZÜYLE YAŞADILAR
Avustralya, 2019-2020 yazında aylarca kan kırmızısı gökyüzü ve yoğun gri duman yaşadı, çünkü yıkıcı orman yangınları ülkenin birçok yerini kasıp kavurdu. Koalaları kurtaran itfaiyecilerin ve kanguruların yanmış ellerine su döken insanların çarpıcı görüntüleri ortaya çıktı. Yaklaşık 50 milyon dönümlük alanı yok eden yangınlar şunlarla bağlantılıydı: 400'den fazla ölüm, orman yangını dumanına bağlı koşullar nedeniyle binlerce kişi hastaneye kaldırıldı. Neredeyseüç milyar hayvanorman yangınlarında ya öldüler ya da yerlerinden oldular. İnsan kaynaklı iklim değişikliği, şiddetli yangınlara yol açan koşulları en az yüzde 30 daha olası hale getirdi
200 YIL İÇİNDE GÖRDÜĞÜ EN KURAK DÖNEM
Batı Amerika Birleşik Devletleri, son birkaç yılda, yıkıcı orman yangınlarını körükleyen ve su kıtlıklarını tetikleyen, yüzyıllardır görülen en kötü kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Kaliforniya'da 2021 yazındaen aşırı kuraklıkdevlet adına kayıtlı. Eyaletin en büyük ikinci rezervuarı olan Oroville Gölü'ndeki bir hidroelektrik santrali,kapanmak zorunda kaldı. 1967'de açıldığından beri ilk kez düşük su seviyeleri nedeniyle aşağı indi. Bu arada, ülkenin en büyük rezervuarlarından ikisi olan Mead Gölü ve Powell Gölü o kadar alçaldı ki, hükümet yetkilileri Meksika'nın yanı sıra Nevada ve Arizona eyaletlerinde benzeri görülmemiş su kesintileri uyguladı. Nature Climate Change dergisinden yapılan bir araştırma, 2000 ile 2021 arasındaki dönemin Batı'nın bin 200 yıl içinde gördüğü en kurak dönem olduğunu ortaya koydu ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin, mega kuraklık yüzde 72 daha kötü.
KÜRESEL ISINMA NEDENİYLE YOĞUN HALE GELDİ
Ian Kasırgası, 2022'de Karayipler'i ve Florida'yı kasıp kavurduğunda, ardında bir yıkım izi bıraktı.100'den fazla insanı öldürmek ve kabaca neden oldu. Aşırı yağışlar büyük miktarda hasara neden oldu ve bilim adamları bunun küresel ısınma nedeniyle daha yoğun hale geldiğini söylüyor. Stony Brook Üniversitesi ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndaki bilim adamlarının yaptığı bir analize göre, kasırga iklim değişikliği nedeniyle en az yüzde 10 daha ıslaktı.
REKOR DÜZEYDEKİ YAĞIŞLAR
Rekor düzeydeki muson yağmurlarının neden olduğu büyük seller, 2022 yazında yaklaşık 1.500 kişinin hayatına mal oldu ve milyonlarca kişi daha temiz su ve gıda kıtlığından etkilendi. Sel Pakistan'ın üçte birini terk ettisu altı. Ülke, Ağustos ayında normal yağış miktarının üç katından fazla yağış aldı ve1961'den beri en yağışlı Ağustos. BM Genel Sekreteri António Guterres, Pakistan halkının “steroitli bir muson” ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Bir atıf inisiyatifine göre iklim değişikliği, en çok etkilenen Sind ve Belucistan eyaletlerindeki yağışları, iklimin 1,2 santigrat derece ısınmaması durumunda olacağından yüzde 50 daha yoğun hale getirdi