Dünyada özellikle Avrupa ve Türkiye bu yaz oldukça ilginç bir yaz geçiriyor. Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte Avrupa ve Türkiye'de sıcaklık rekorları kırılmaya başlandı. Araştırmacılardan son olarak küresel ısınmaya ilişkin ürküten bir haber daha geldi. Haber bu kez Himalaya Dağları'ndan geldi.
DÜNYANIN EN YÜKSEK DAĞLARI BURADA
Himalaya Dağları'nın (HKH) Hindu Kush bölgesi, 2.000 milin üzerinde bir alana yayılıyor ve Everest Dağı da dahil olmak üzere dünyanın en yüksek dağlarına ev sahipliği yapıyor. İki kutup dışında Dünya'daki en büyük buz hacmini içerir.
YÜZDE 80'İ YOK OLABİLİR, BU DA FELAKET DEMEK
CBS News'e göre, gezegenimizin aşırı ısınması devam ederse, ortalama 4 santigrat derecelik bir artış, bu yüzyılın sonuna kadar Himalaya buzullarının buzunun %80'e varan bir kaybına yol açabilir.
2.000 YILLIK BUZUL KAYBETTİ
Bu uyarı, ICIMOD'un HKH buzullarının 2010'larda önceki on yıla göre % 65 daha hızlı eridiğini belirten yeni bir raporundan geliyor. WordsSideKick.com ayrıca, Everest Dağı'nın buzullarının 1990'dan beri 2.000 yıllık buz kaybettiğini bildirdi. Her yıl onlarca yıl daha fazlasını kaybediyorlar.
"BU ÇOK FAZLA ENDİŞE VERİCİ"
ICIMOD'un su kaynakları yönetimi baş bilimcisi ve raporun baş editörü Philippus Wester, CBS News'e verdiği demeçte, "Bu çok fazla, bu endişe verici... İnsan zaman ölçeğinde, buzulların hiç bu kadar hızlı eridiğini görmemiştik" dedi.
HKH bölgesi, 16 Asya ülkesinden geçen 12 nehri besleyerek yaklaşık 2 milyar insana tatlı su sağlıyor. Eriyen buzullar onlar için felaket olur, sellere, toprak kaymalarına, çığlara ve mahsul kaybına neden olur.
"UZAK GELSE BİLE BİZLERİ YAKINDAN ETKİLEYECEK"
CBS News'e göre, ICIMOD genel müdür yardımcısı Izabella Koziell, dolaylı olarak, böylesine geniş bir tatlı su rezervinin erimesinin "dünya çapında hissedileceğini" söyledi. Koziell "Bu, uzakta oturmak bize uzak gelse bile, bizi etkileyecek," diye devam etti.