Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar Dünya'nın coğrafi kutbundaki kaymayı inceleyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TEK HAREKETLE DÜNYAMIZ KAYDI
Dünya'nın kendi etrafında döndüğü eksen sabit ve durağan bir yapıda olmadığını belirten araştırmacılar insanlığın tek bir hareketinin dünyayı kaydırdığını açıkladı.
Yerküre Kuzey ve Güney Kutuplarından geçen hayali bir çizgi olan dönme ekseni üzerinde dönerken sürüklenip yalpalanıyor. Dönme eksenindeki bu hareketler kutup gezinmesi olarak adlandırılıyor.
NASA KAYDIĞINI DUYURMUŞTU
Kuzey Kutup noktasının her yıl 10 metre genişliğinde bir çember çizdiği biliniyor. Amerikan Uzay Araştırmaları Dairesi'ne (NASA) göre 20'inci yüzyılda Dünya'nın dönüş ekseninin yılda 4 cm kaydığını bulunmuştu.
İNSANLIK TONLARCA SU ÇEKTİ
İnsanlığın yer altından 2 trilyon ton su çekmesiyle beraber dünyanın dönüş eksenini sadece 20 yılda yaklaşık 80 cm doğuya kaydı. İçme ve tarımsal sulama gibi amaçlarla kullanılan bu sular, çoğunlukla kullanıldıktan sonra denize deşarj ediliyor.
Bu da oldukça büyük bir su kütlesinin insan müdahalesiyle yerinin değişmesi anlamına geliyor. Önceki tahminler bu yer değişiminin deniz seviyesini 6 mm yükselttiğini tahmin etmişti.
Jeofizik alanında bilimsel yayın Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan yeni araştırma, bu tahmini yerkürenin dönüş kutbundaki değişimi inceleyerek doğruluyor.
DÖNÜŞ HAREKETİNDE DE DEĞİŞİKLİK GÖZLEMLENDİ
Araştırmacılar bunu, dönmekte olan bir topaca küçük miktarda bir ağırlık eklemeye benzetiyorlar. Yerkürenin üzerindeki su kütlesinin yeri değiştiğinde dönüş hareketinde de ufak bir değişiklik olduğunu belirtiyorlar.