Yaz aylarının gelmesiyle birlikte dünyanın önümüzdeki günlerde yaşayacakları sorunlar da tek tek belli olmaya başladı. Dünyanın yaşayacağı yeni sorunun sadece ön gelişmeler bile dünyayı tedirgin etmeye yetti. Uzmanlar tarafından dünya ülkelerine bundan tam 10 saat önce çok önemli bir uyarı geldi.
HAYATİ TEHLİKEYE BİLE NEDEN OLUYOR
Hayatı tehdit eden bir viral hastalık, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'daki yeni enfeksiyon vakalarının kaydedildiği yerler ile yavaş yavaş yeni ülkelere yayılıyor.
Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) olarak adlandırılan hastalık, son zamanlarda Irak ve Namibya'da salgınlar gördü ve Pakistanlı sağlık yetkilileri iki ölüm bildirdi.
Bilim insanları geçen Çarşamba günü İngiltere parlamentosunun Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Komitesini, hastalığın Birleşik Krallık'a ulaşmasının da "büyük olasılıkla" olduğu konusunda uyardı.
Cambridge Üniversitesi'nde veterinerlik bölümü başkanı James Wood, duruşmada "Kırım Kongo kanamalı ateşi gibi bazı kene kaynaklı enfeksiyonların bir noktada kenelerimiz aracılığıyla Birleşik Krallık'ta yayılma olasılığı yüksek" dedi.
KKKA, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre yüzde 10 ila 40 arasında ölüm oranına sahip, keneler yoluyla yayılan Nairovirüs'ün neden olduğu viral bir hastalıktır . Genellikle Afrika, Balkanlar, Orta Doğu ve Asya'da düşük seviyelerde bulunur.
Bir sağlık bilgi sitesi olan WebMD'de 2021'de yayınlanan bir makaleye göre ABD'de herhangi bir salgın olmadı.
Ancak şimdi, bu hastalık , iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle olağan bölgesini genişletiyor ve kuzeybatıya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelere doğru ilerliyor olabilir . Birleşik Krallık, 2012'den bu yana, en son geçen yıl olmak üzere üç KKKA vakası kaydetti, ancak bunların tümü, yurtdışında hastalığa yakalanan insanlardı.