Güney Afrikalı veterinerler, şu anda bölgede neredeyse hiç panzehir şişesi kalmadığını söylüyor. Zarza isimli köpeğin tedavi gördüğü ancak sonunda öldüğü Pretoria'daki Valley Farm Hayvan Hastanesi'nde veteriner olan Dean de Kock, "Birkaç aydır panzehirimiz bitti." dedi. Veteriner hekimler ve yılan uzmanları, kıtlığın geçen yılın sonlarına doğru ciddileşmeye başladığını söyledi ancak yetkililer bir sorun olduğunu reddediyor. Panzehir üretiminden sorumlu bir devlet kurumu olan Ulusal Sağlık Laboratuvarı Servisi (NHLS), AFP'ye verdiği demeçte, "Yılan panzehiri ülkede mevcuttur." dedi. Nisan ayında, bir grup yılan ısırığı tedavisi uzmanı, sağlık bakanına büyük bir sağlık riski olarak tanımladıkları durum hakkında yalvardı. Bazı bölgelerde tedarik sorunları hafifliyor olsa da, veterinerler hala mücadele ettiklerini söylüyor.
PANZEHİR ALAMIYORSUNUZ
Afrika Yılan Isırığı Enstitüsü'nün başkanı olan sürüngenler ve amfibiler uzmanı olan herpetolog Johan Marais, yeni dozlar bulunduğunda insanları tedavi eden hastanelerin öncelik kazandığını söyledi. 65 yaşındaki Marais, "Şu anda veterinerseniz panzehir alamıyorsunuz" dedi. Pretoria'daki karargahından konuşurken, AFP ile yaptığı görüşme sırasında gelişigüzel bir şekilde bir kara mambayı eline aldı. Çaresiz hayvan doktorlarından ve panzehir arayan köpek sahiplerinden günde bir düzine kadar telefon aldığını söyledi. Marais, "Köpeğiniz bugün ciddi bir yılan ısırığı alırsa, ölme olasılığı var" dedi.
BİR KITLIK VAR
Güney Afrika Veteriner Derneği'nden Alan Kloeck, Marais'in sözlerini doğrulayarak, veterinerlerin ihtiyaç duydukları antiserumu ellerine alamamaları nedeniyle ülke çapında bir kıtlık olduğunu açıkladı. Güney Afrika, çoğu zehirli olan yaklaşık 160 yılan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bir NHLS yan kuruluşu ve ülkedeki tek panzehir üreticisi olan Güney Afrika Aşı Üreticileri iki panzehir üretiyor. Biri pelerinli kobra, engerek engerek ve yeşil mamba dahil olmak üzere 10 yılanın ısırıklarını tedavi edebilirken, bir diğeri nispeten nadir bumslang ısırıkları içindir.
ZAHMETLİ BİR SÜREÇ
Johannesburg'un dışındaki Centurion'da küçük cam kafeslerde yaklaşık 900 yılan barındıran bir zehir çıkarma firması olan African Reptiles and Venom'dan Mike Perry, antiserumları yapmanın zahmetli bir süreç olduğunu söyledi. Ekibinin tıslayan sürüngenleri bir cam kavanozu ısırmaya zorlayarak zehirlerini tükürmeye zorladığını söyledi. Toksinlerin küçük miktarları daha sonra zamanla bağışıklık geliştiren atlara enjekte edilir. Plazmaları daha sonra toplanır ve serum yapmak için işlenir. Ancak bu süreç, sürekli soğutma gerektiriyor ve üretimdeki birikmiş iş yükü, büyük ölçüde, tekrarlanan elektrik kesintilerine neden olan Güney Afrika'daki enerji krizinden kaynaklanıyor.
ÜRETİM KESİNTİYE UĞRADI
Nisan ayında NHLS, panzehir üretmek için tutarlı ve güvenilir bir güç kaynağına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kesintiler sırasında jeneratörlere sürekli geçiş, üretimi kesintiye uğrattı ve stokları etkiledi, bu da onu yedek güç sistemlerine ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya zorladı. Geçen hafta, NHLS son aylarda üretimi artırdığını söyledi. Ocak ayından bu yana, hastaneler ve veteriner klinikleri de dahil olmak üzere 230'dan fazla kuruma panzehir dağıttığını ve bir il deposunu etkileyen küçük bir birikmiş iş dışında tüm siparişleri yerine getirdiğini söyledi. Ancak veteriner muayenehanesi farklı bir ilde olan de Kock, Aralık ayından bu yana herhangi bir sevkiyat almadı.
SON ŞİŞE KULLANILDI
Bir dönem başka hastanelerin son kullanma tarihi geçmiş dozlarını kullanıyorlardı ama bunlar da kurudu. Geçen hafta "Son şişeyi Pazar akşamı kullandık" dedi. Hastane, son üç ayda 25 köpeği yılan sokması nedeniyle tedavi etti. Süresi dolmuş panzehir alabilen 16 kişiden sadece biri hayatta kalamadı, doz alamayan dokuz kişiden altısı öldü. Zarza, solunum cihazına bağlı iki gün mücadele ettikten sonra Mayıs ayında hayatını kaybedenler arasındaydı. 53 yaşındaki de Kock, "Zor," dedi. "Yapabileceğiniz her şeyi yapıyorsunuz ama aslında ihtiyacınız olan hayati şey panzehir ve buna sahip değilsiniz." dedi. Yılanların daha az aktif olduğu doğu kış aylarının biraz rahatlama getirmesini umuyordu.