Dünya yeni bir küresel ısınma dalgasına hazırlanırken, ülkelerde iklimler de hızlı bir şekilde değişmeye devam ediyor. Avrupa Çevre Ajansı tarafından hazırlanan bir rapor, dünyanın iklim değişikliği konusunda ne kadar büyük bir tehlike içerisinde olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
AÇA raporunda, 1980-2021 yılları arasında seller, fırtınalar, sıcak ve soğuk hava dalgaları, orman yangınları ve toprak kaymaları nedeniyle 560 milyar euronun üzerinde ekonomik kayıp yaşandığı belirtildi. Ajans, bu mali zararın sadece 170 milyar eurosunun yani yüzde 30'unun sigortalı olduğunu söyledi.
AÇA uzmanı Aleksandra Kazmierczak AFP'ye yaptığı açıklamada, "Daha fazla kayıp yaşanmasını önlemek için acilen aşırı hava olaylarına müdahale etmekten proaktif olarak hazırlanmaya geçmemiz gerekiyor" dedi.
Son verilere göre, sıcak hava dalgaları ölümlerin yüzde 81'ine ve mali kayıpların yüzde 15'ine neden oldu.
AÇA, Avrupa'nın yaşlanan nüfusunu korumak için önlemler alması gerektiğini ve özellikle yaşlıların aşırı sıcaklara karşı hassas olduğunu söyledi.
2022 yazında tekrarlanan sıcak hava dalgalarının ardından Avrupa'da normalden daha fazla ölüm görüldü, ancak 2022 ölümleri yayınlanan verilere dahil edilmedi.
AÇA, Temmuz 2022'de 2016-2019 arası aylık ortalamaya göre yüzde 16 artışla 53 bin daha fazla ölüm gerçekleştiğini, ancak bu ölümlerin hepsinin doğrudan sıcaklara bağlı olmadığını söyledi.
İklim modellemeleri daha uzun, daha yoğun ve daha sık sıcak hava dalgaları öngörüyor.
AÇA, insanların neden olduğu iklim değişikliğinin, orman yangınlarının son yıllara kıyasla iki kat daha fazla alanı tahrip ettiği 2022 yılında kuraklık riskini beş ya da altı kat artırdığını söyledi.
Gezegenin 1.5 santigrat derece ısınması halinde şu anda yılda dokuz milyar euro olan ekonomik kayıplar yüzyılın sonunda 25 milyar euroya yükselebilir.