Araştırmacıların ürettiği insan benzeri bir embriyo, sperm veya yumurta olmadan büyütüldü ve bu, düşükleri önlemeye yardımcı olabilecek çapta bir buluş olarak tarihe geçti.
14 GÜNLÜK EMBRİYOYA ÇOK BENZİYOR
İsrail'deki Weizmann Enstitüsü, kök hücreleri, 14 günlük bir embriyoya çok benzeyen bir yapı halinde kendi kendine organize olmaya ikna etmeyi başardı; bu, hücrelerin fetüse benzeyen bir şey halinde bir araya gelmeye başladığı ve rahme implante edildiği noktadır.
HAMİLELİK TARAMASINDA POZİTİF ÇIKTI
İnsan yapımı embriyo, hamilelik taramasında pozitif çıkan hormonları bile salgıladı.
YAŞAMIN İLK HAFTALARI DETAYLI ARAŞTIRILACAK
Bilim insanları, yapay embriyolar oluşturarak, birçok hamileliğin başarısız olduğu yaşamın ilk birkaç haftasını araştırmalarına olanak sağlayacağından umutlu.
TÜM ÖNEMLİ YAPILARI TAKLİT EDİYOR
Şimdiye kadar araştırmacılar, IVF prosedürlerinden bağışlanan embriyoları incelemekle sınırlıydı. Son aylarda başka gruplar da benzer embriyolar oluşturmuş olsa da Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Prof Jacob Hanna, bunun insan organizmasının erken aşamalarında ortaya çıkan tüm önemli yapıları taklit eden ilk "tam" model olduğunu söyledi.
GEÇEN YIL FARELER ÜZERİNDE BAŞARILI OLDU
Geçen yıl ekip, farelerden alınan kök hücreleri kullanarak gebe kalmadan ilk yapay embriyoyu yarattı. Bu durumda hücreler, doğal bir embriyoda olduğu gibi, atan bir kalp, bir beyin ve bir bağırsak yolu oluşturmaya devam etti.
14 GÜNDAN FAZLA BÜYÜMELERİ YASA DIŞI
İnsan embriyolarının laboratuvarda araştırma amacıyla 14 günden fazla geliştirilmesine izin vermek şu anda yasa dışıdır.
YENİ ÇALIŞMALARA PENCERE AÇILIYOR
Duyuru hakkında yorum yapan Francis Crick Enstitüsü araştırma direktör yardımcısı Dr. James Briscoe şunları söyledi: "Bu araştırmayla ilgili önemli olan şey, birçok hamileliğin başarısız olduğu ve insani gelişim dönemine bir pencere açmaya yönelik bir adım olmasıdır. Şu ana kadar çalışmak gerçekten zordu.”
ETİK VE HUKUKİ SORUNLAR GÜNDEME GELİYOR
Ancak uzmanlar, yapay embriyo üretmenin "derin etik ve hukuki soruları" gündeme getirdiğini ve bunların nasıl kullanılması gerektiği konusunda yeni düzenleme ve kuralların uygulamaya konması gerektiğini söyledi.