Araştırmacıların yaptığı son çalışmanın raporu herkesin tedirgin olmasına neden oldu. Rapora göre insanlar Dünya'nın eksenini hareket ettirecek kadar hızlı bir şekilde yer altı sularını kullandı.
17 YILDA 80 SANTİMETRE DEĞİŞTİ
1993 ile 2010 yılları arasında, Dünya'nın eğimi 80 santimetre kadar değişti; bu da insanların dünya çapında yer altı suyunu çekmesine karşılık geliyor. Araştırmacılar bulguları Haziran ayında Jeofizik Araştırma Mektupları dergisinde yayınladılar.
860 MİLYON OLİMPİYAT HAVUZU KADAR SU ÇEKİLDİ
Önceki araştırmalara göre, insanlar çalışmanın zaman dilimi boyunca akifer adı verilen doğal yer altı rezervuarlarından tahminen 2.150 gigaton su pompaladı. The Washington Post, bunun 860 milyon Olimpiyat havuzunu doldurmaya yeterli olduğunu belirtti.
Çalışma, bu miktardaki suyun küresel deniz seviyesinde yaklaşık 0,50 santimetrelik bir artışa eşit olduğunu söyledi. Çoğu sulama amacına hizmet eden ve sonuçta okyanuslara akan bu suyun yer değiştirmesi, akiferlerin yenilenmesinden daha hızlı gerçekleşti.
DÜNYA DAHA FAZLA SALLANMAYA BAŞLADI
Aynı zamanda muhtemelen dünyanın daha fazla sallanmasına neden oldu. Science dergisinin haber bölümü, hareketi, ağırlığın yeniden dağıtıldığı bir topa veya parmağa basılan basketbol topuna benzetiyor. Bu metaforik basketbol topu aynı zamanda su balonuna benzer bir şekilde hafifçe “çalkalanma” özelliğine de sahiptir.
YERALTI SUYU KUTUP KONUMU İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Dünyanın etrafında döndüğü hayali eğik "kutup" olan Dünya'nın ekseni, ağırlığın yeniden dağılımıyla birlikte değişiyor ve bu yeni bir haber değil. Dünya yüzeyine göre eğimdeki değişimin bir kısmı doğal bir süreçtir ve bilim insanları bundan farklılaşmayı zaten gözlemlemişlerdir.
The New York Times'ın bildirdiğine göre daha önce tutarsızlıkları eriyen buzullar, buz tabakaları ve barajların arkasında tutulan su gibi faktörlere bağlamışlardı.
"DÜNYA'NIN DÖNME KUTBU DEĞİŞİYOR"
Yeni araştırmaya liderlik eden Seul Ulusal Üniversitesi jeofizikçisi Ki-Weon Seo, yaptığı açıklamada, "Dünya'nın dönme kutbu aslında çok fazla değişiyor" dedi.
DEĞİŞİMİN ŞEKLİ GİZEMİNİ KORUYOR
Ancak gözlemlenen değişimin şekli hala bir gizem. Yeni çalışma tam da bu noktada devreye giriyor. Yazarlarını özellikle ilgilendiren şey, kutup değişiminin, yeraltı suyu tükenmesinin deniz seviyesi değişimindeki rolünün önemli olduğunu öne sürmesidir.
Seo, açıklamasında "Çalışmamız, iklimle ilgili nedenler arasında yeraltı suyunun yeniden dağıtımının, dönme kutbunun kayması üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor" dedi.
DENİZ SEVİYESİ GÜNDEN GÜNE YÜKSELİYOR
"Açıklanamayan nedeni bulduğuma çok sevindim. Öte yandan, bir Dünya sakini ve bir baba olarak, yeraltı suyunun pompalanmasının deniz seviyesinin yükselmesinin bir başka kaynağı olduğunu görmek beni endişelendiriyor ve şaşırtıyor."
Sağlıklı yeraltı suyu kaynaklarının korunması, yalnızca Dünya'nın fazladan sallanmasını önlemek için değil, aynı zamanda toprağın batmasını önlemek ve insanların içme ve tarım için yeterli su almasını sağlamak için de faydalıdır.