Dünya, geçen ay 1,5 derecelik küresel ısınmayla yazın nasıl olacağına dair ilk önizlemesini aldı. Bilim adamlarının uyardığı kritik eşiğe dünya olarak her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Önce Avrupa ardından Türkiye uyarıldı. Isı artışı durdurulamıyor.
SANAYİ ÖNCESİ DÖNEMDEN DAHA SICAKTI
Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin Salı günü bildirdiğine göre, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ay olan Temmuz ayındaki ortalama küresel sıcaklık, 1800'lerin ortalarından sonlarına kadar sona eren sanayi öncesi dönemden yaklaşık 1,5 santigrat derece daha sıcaktı.
1.5 DERECEYİ GEÇEN İLK YAZ
Duyuru, bir dizi ölümcül ısı dalgasının ve birçok kıtada dikkate değer rekor kıran sıcaklıkların yanı sıra dünya çapında benzeri görülmemiş okyanus ısısının ardından geldi. Copernicus bilim adamları, 1.5 dereceyi aşan ilk yaz ayı olduğunu ve gelecekteki yazlara bir bakış sunduğunu söylüyorlar.
1,5 derecelik eşik önemlidir, çünkü bilim adamları bunu gezegen için önemli bir devrilme noktası olarak görüyorlar; bunun ötesinde aşırı sıcaklık, sel, kuraklık, orman yangınları ve yiyecek ve su kıtlığı ihtimalleri bildiğimiz yaşam için daha da elverişsiz hale gelecek.
2015 PARİS ANLAŞMASI
Bilim adamlarının dönüm noktası niteliğindeki 2015 Paris Anlaşması'nda iklim krizinin zararını en aza indirgemek ve aynı zamanda toplumu ve ekonomiyi gezegeni ısıtan fosil yakıtlardan uzak tutmak için zaman ayırmayı seçtikleri hedef bu.
Ayrıca gün veya aya göre takip edilen bir şey değil. Bilim adamları, küresel sıcaklığın uzun vadede 1,5 derecenin üzerinde kalmasından özellikle endişe duyuyorlar. 2022 boyunca, dünya yaklaşık 1,2 derece ısınmıştı.
"NE SIKLIKLA AŞILDIĞI ÖNEMLİ"
“1,5 santigrat derece eşiğini bir gün, bir hafta veya bir ay boyunca kırmak, uzun vadeli ortalamayı kırmakla aynı şey olmasa da, bu eşiği ne sıklıkta ve ne kadar süreyle aştığımızı izlemek önemlidir. Copernicus'un bilim adamı Rebecca Emerton, CNN'e söyledi. "Sıcaklıklar yükselmeye devam ettikçe, etkiler daha ciddi olmaya devam edecek."
ŞİMDİYE KADAR OLANLARDAN DAHA AĞIR OLACAK
Son birkaç yıl, dünyanın birçok kişinin hazırlıklı olmadığı iklim krizinin endişe verici etkilerini şimdiden hissettiğini açıkça ortaya koydu. Emerton, gezegen ısınmaya devam ederse, dünyanın, şimdiye kadar deneyimlediğinden çok daha aşırı hava koşullarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.
Emerton, "Bu tür olayların insanlar ve gezegenimiz üzerindeki etkilerini zaten gördük ve bu nedenle, bir dereceye kadar ısınmanın her küçük parçası önemli" dedi.
"BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ETKİLER DOĞURUR"
Copernicus raporuna dahil olmayan Rohde, "Geçmişte alışılmadık derecede sıcak geçen kışlar dikkate değer olsa da, yazın aşırı sıcaklığın gözlemlenmesi muhtemelen insanların yaşamları üzerinde daha büyük doğrudan etkilere sahip olacaktır. Kışın 1,5 santigrat derece eklemek, ılıman bir kış sağlar, ancak yazın bunu yapmak, benzeri görülmemiş aşırılıklara yol açabilir."