Dünyanın en tehlikeli canlıları arasında bulunan ve sıklıkla insanların yaşam alanlarına girerek onları rahatsız eden büyüklü küçüklü yılanlar tehdit oluşturmaya devam ediyor.
YERALTI CANLILARI TEHDİT ALTINDA
İklim değişikliğinin tüm sarsıcı etkilerini dünya kadar üzerinde yaşayan canlılarda hissediyor. Aşırı sıcaklar ya da yoğun yağmur ve seller insanlar kadar toprak altında yaşayan canlılarında yaşam alanlarını etkiliyor.
YERYÜZÜNE FIRLIYORLAR
Kuraklık yaşanan bölgelerde yer altının aşırı ısınmasından bunalan böcekler ve yılanlar yer yüzüne fırlarken Aşırı yağmurun ve sellerin etkili olduğu bölgelerde yer altındaki yaşam alanları tahrip olan böcekler ve yılanlar yeryüzüne çıkar.
Yer altında sığındıkları oyukları yağmur sularıyla dolan yılanların tek çaresi yeryüzüne çıkıp yemek aramaktır. Aşırı yağışların yaşandığı bölgelerde yaşayan insanların bu yılanlara karşı dikkatli olmaları tavsiye edilir.
KOCAELİ VE SAKARYA DİKKAT!
Bugün Türkiye'de Kocaeli ve Sakarya'yı etkisi altına alan sağnak yağış insanların aynı tehditle karşı karşıya kalmasına neden oldu. Yetkililer, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların büyüklü küçüklü olabilecek zehirli yılanlara karşı tedbirli olmasını istedi.
ZEHİRLİ BİR TÜR
Aynı şekilde yoğun bir yağış Amerika'da yağmurların ardından yeryüzüne çıkan yılan sayısında artış yaşandığı belirtilerek herkese dikkatli olması çağrısı geldi. Güney Carolina'nın bazı bölgelerinde bakır başlı yılanlar büyük bir nüfusa sahiptir.
NC State Extension'a göre yılanlar büyük fırtına ve su baskını olaylarından sonra yerlerinden olma eğilimindedir. Sonuç olarak, genellikle evlerin veya hasarlı yapıların yakınında, yiyecek ve barınak ararlar.
EN ZEHİRLİ YILAN TÜRÜ
Copperhead yani Bakır başlı çıngıraklı yılan, en yaygın zehirli yılan türlerinden biridir. Güney Carolina Doğal Kaynaklar Departmanına göre, eyaletteki diğer beş zehirli yılan türü arasında pamukağız, doğu baklava sırtlı çıngıraklı yılan, cüce çıngıraklı yılan, mercan yılanı ve kereste çıngıraklı yılan yer alıyor.
1-2 METRE UZUNLUĞA ULAŞABİLİRLER
Bakır kafalı çıngıralı yılan, adını başındaki ve vücudunun bazı kısımlarındaki bakırımsı ten rengi renginden alıyor. Bakırbaşların ok ucuna benzer üçgen şekilli başları vardır ve 1,2 metre uzunluğa kadar büyüyebilirler.
KAMUFULAJ USTALARI
Vücutlarında baştan kuyruğa kadar kum saati şeklinde bir desen bulunur. Kıvrıldığında bu kamuflaj onları bir yaprak yığını gibi gösterebilir. Ve Güney Carolina'daki diğer zehirli yılanların çoğu gibi, bakır kafalıların da siyah dikey ve eliptik gözbebekleri olan sarı gözleri vardır.
YAĞMUR VE FIRTINA SONRASI DİKKAT EDİN
Türkiye'de de görülen bakır başlı yılanlar fırtına ve sel sonrası yerlerinden olurlarsa bazı önlemler alarak hareket etmeniz zorunlu olacaktır. Örneğin, diğer tarafı göremediğiniz sürece asla kütüklerin veya diğer engellerin üzerinden geçmeyin.
Temizlik işlemine başlamadan önce yılan geçirmez uzun botlar giymeyi sakın unutmayın. Bir bakır kafa görürseniz sakin kalmaya çalışın. Basitçe geri çekilin.
ONLARLA KAPALI ALANDA KARŞILAŞIRSANIZ!
İçeride bir bakır kafalı veya başka bir yılan bulursanız, onu bir odada veya küçük bir alanda izole etmeye çalışın. Yılanı kendiniz çıkarmaya çalışmak istemiyorsanız, yerel ekiplerle iletişime geçin.