Yeni bir çalışma, bazı türlerin olağanüstü uzun yaşamlara rağmen onları tümörlere karşı bağışıklık kazandırabilecek 50'den fazla benzersiz gen içerdiğini ortaya çıkardı.
ÖLÜMCÜL VİRÜSLERLE BERABER YAŞIYORLAR
Yarasalar, diğer memelilerin ve insanların çoğunu öldüren veya hasta eden virüslerle normal bir şekilde yaşama konusundaki eşsiz yetenekleri nedeniyle yıllardır bilim adamlarını şaşırttı.
Ancak virüslere karşı bu tolerans yeteneği, onları hayvanlarda ortaya çıktığı düşünülen Kovid'in kökeni hakkındaki soruların merkezine koyuyor.
KANSERİ ÖNLEYEBİLECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR
Araştırmacılar, mucizevi bağışıklık sistemlerini daha iyi anlayarak insanlarda kanseri önleme ve tedavi etme yolları geliştirebileceklerini umuyorlar.
"ANTİKANSER GENLERİNE SAHİPLER"
New York'taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı'nda doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Armin Scheben, şunları söyledi: 'Yarasaların DNA'sı, yarasaların kansere direnmesine izin veren antikanser genleri barındırıyor' dedi.
'Araştırmamız, yarasalarda genetik değişikliklere uğramış tümörleri baskılayabilen çeşitli genleri tanımlıyor; bu genlerin, yarasaların kansere karşı direnç yeteneğini insanlar dahil diğer memelilere göre daha iyi artırdığına inanıyoruz.
KANSER TEDAVİSİNDE İLK ADIM
'Bulgularımız, insanlarda kanseri önlemek ve tedavi etmek için yarasadan ilham alan antikanser terapötiklerinin geliştirilmesine yönelik ilk adımdır.'
KANSER OLACAK KADAR UZUN YAŞAMIYORLAR
Birçok vahşi hayvan kansere yakalanabilir, ancak yaş bir risk faktörü olduğundan çoğu, kansere maruz kalacak kadar uzun süre hayatta kalamaz.
İYİ FARKLI TÜRÜN GENLERİ İNCELENDİ
Yarasalar uzun bir ömür yaşarlar (bazıları insanda 200 yıla eşdeğerdir) ancak nadiren kansere yakalanırlar. Son çalışmada araştırmacılar iki yarasa türünün (Jamaika meyve yarasası ve Orta Amerika bıyıklı yarasası) gen setinin tamamını analiz etti.
DNA ONARIMIYLE İLGİLİ ADAPTASYON BULDULAR
Daha önceki araştırmacıların kanseri bastırdığını belirlediği 46 kanserle ilişkili proteinde genetik adaptasyonlar buldular. Ayrıca altı proteinde DNA onarımıyla ilgili genetik adaptasyonlar buldular.
Makalenin yazarlarından biri olan araştırmacı Richard McCombie, "Yapmak istediğimiz şey, belirli türlerin kansere karşı insanlardan daha dirençli olduğu ve bu türlerin genel olarak insanlar gibi diğer memelilerden daha yavaş yaşlandığı konusundaki anlayışımızı genişletmektir" dedi.
KOVİD-19'DAN YARASALAR SORUMLU OLABİLİR
Araştırmaya göre, yabani yarasalarda yakından ilişkili virüslerin tespit edilmesi nedeniyle, Kovid-19 olarak da bilinen SARS-CoV-2'nin ortaya çıkmasından yarasalar sorumlu olabilir.
Çalışma, yarasaların SARS-CoV-2 gibi virüsleri barındırma ve hayatta kalma yetenekleri, uzun ömürleri ve düşük kanser oranlarıyla tanındığını ve bu durumun onları insanlar ve diğer memeliler için çıkarımlar bulmak isteyen araştırmacılar için ilgi çekici hale getirdiğini belirtti.
İNSANLARA DAHA ÇABUK BULAŞIYOR
Scheben, iklim değişikliğinin enfeksiyonların yarasalardan insanlara bulaşmasını hızlandırabileceğini, dolayısıyla yarasaların enfeksiyonları nasıl tolere edebildiğini anlamanın araştırmacıların antiviral yeteneklerini taklit eden tedaviler bulmasına yardımcı olabileceğini belirtti.
Scheben, "Bu genlerin nasıl çalıştığını anlamak, örneğin Kovid-19'da gördüğümüz gibi insan enfeksiyonlarında ciddi sonuçlara yol açan inflamatuar aşırı reaksiyonları azaltarak insan hastalıklarını önleyen veya tedavi eden terapötiklerin gelecekteki gelişimini hızlandırabilir" dedi.
"YENİ GEN ADAPTASYONLARI BULUYORUZ"
Makalenin başyazarı Armin Scheben bir basın bülteninde, "Bu yeni yarasa genomlarını üreterek ve bunları diğer memelilerle karşılaştırarak, antiviral ve antikanser genlerde olağanüstü yeni adaptasyonlar bulmaya devam ediyoruz" dedi.