Güneş'ten gelen bir Koronal Kütle Fırlatma (CME), saatte milyonlarca kilometreyi aşan bir hızla hareket ederek iç gezegenlere doğru ilerledi.
ETKİLERİ PERŞEMBE GÜNÜ ÇIKACAK
7 Mayıs’ta meydana gelen güneş fırtınasını etkilerinin ise 11 Mayıs Perşembe günü görüleceği Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi tarafından açıklandı.
HER TÜRLÜ ETKİYE NEDEN OLURLAR
Bir koronal kütle fışkırması serbest bırakıldığında, milyarlarca ton yüklü parçacık inanılmaz hızlarda uzaya fırlatılır . Bu parçacıklar saatte 3 milyon kilometreye varan hızlarda hareket edebilirler ve Dünya'ya doğrultulurlarsa geldiklerinde her türlü etkiye neden olabilirler.
ELEKTRİK AKIMLARI OLUŞTURABİLİR
Bu manyetik alanlar çarpıştığında, Dünya'nın manyetik alanında hızlı bir dalgalanmaya neden olabilir, bu da iyonosferde ve Dünya yüzeyinde elektrik akımları oluşturabilir.
KUŞLAR BİLE ETKİLENECEK
Bu elektrik akımları göçmen kuşların göç yollarını etkiler, dünyanın yüksek dozda radyasyona maruz bırakır, dijital hayatın ve elektrik enerjisini olumsuz anlamda etkiler.
Nasa, Güneş'in güneş döngüsünde zirveye ulaştığını ve aşırı aktiviteye yol açan güneş maksimumuna doğru ilerlediğini söyledi. Geçen hafta Güneş, çoğu Dünya'ya yönelik olmayan 14 kayda değer güneş patlaması ve 31 koronal kütle fırlatmasıyla patladı.