Buzulların ve permafrostun yani donmuş toprağın erimesi hızlandıkça, uzun süredir hapsolmuş patojenlerin salınacağına dair artan endişeler şiddetlenmeye başladı. Yeni modelleme, uyuyan eski mikropların yalnızca yüzde 1'inin salınmasının Dünya çapında yaygın hasara neden olabileceğini tahmin ediyor.
"ZAMANDA YOLCULUK YAPIYORLAR"
Küresel araştırmanın baş yazarı Dr Giovanni Strona, bu "zamanda yolculuk yapan patojenlerin" hayatta kalabilecekleri, gelişebilecekleri ve bazen çevrede hem olağanüstü kalıcı hem de baskın hale gelebilecekleri konusunda uyardı.
"CİDDİ RİSKLER OLUŞTURABİLİR"
"Bu nedenle bulgularımız, şimdiye kadar bilimkurgu ile sınırlı olan öngörülemeyen tehditlerin gerçekte ekolojik hasarın güçlü itici güçleri olarak ciddi riskler oluşturabileceğini gösteriyor" dedi.
İSTİLA EDİP SÖMÜRÜYORLAR
Araştırmacılar, geçmişten gelen dijital patojenlerin modern bakteri benzeri konakçıları istila ettiği ve yaklaşık yüzde 3'ün baskın hale geldiği senaryoları simüle ettiler. Flinders Üniversitesi'nden Profesör Corey Bradshaw, modellemelerinin sonuçlarını "endişe verici" olarak nitelendirdi.
"POTANSİYEL RİSKİ ANLAMAMIZ GEREKİYOR"
"Tek bir eski patojenin istilası, istilacı olmayan kontrollerimizle karşılaştırıldığında, ev sahibi topluluğun boyutunu yüzde 30 azalttı. Bir toplum olarak, bu antik mikropların oluşturduğu potansiyel riski anlamamız gerekiyor." dedi.
GEZEGENİN BAŞI NE KADAR BELADA?
Ortalama küresel sıcaklıklar 1850'den bu yana 1,2 derece arttı. Bu Temmuz ayında, Akdeniz çevresindeki ülkeler alevler içinde. Yunanistan'da binlerce kişi alevler nedeniyle turistik adalardan kaçtı ve Akropolis sıcak nedeniyle kapatıldı.
YAYILMA HIZLI OLABİLİR
Yükselen sıcaklıklar, geçmişten gelen bu bakterilerin uyanmasına neden olursa uzmanlar hızlı bir yayılmanın başlayabileceğini öngörüyor.