Michigan Eyalet Üniversitesi'ndeki (MSU) biyologlar, yusufçuklara benzeyen ve sulak alanlarda hem yırtıcı hem de av olarak bol miktarda bulunan kızböceklerini inceliyorlar. MSU Today'e göre daha sıcak ortamlarda ve daha uzun sürede büyür. Şimdi, MSU'nun yeni bir araştırması, böceklerin sürekli ısınan bir dünyada gelişeceğini gösteriyor.
FAZLADAN LARVA DOĞURDULAR
Bir İngiliz haber ajansı olan SWNS'ye göre araştırmacılar, kızböceklerinin dünyadaki hızlı hava değişikliklerine ayak uydurmak için her yıl fazladan bir larva doğurduğunu keşfettiler. Michigan'dan gelen böceklerin yaşam döngülerinin, daha sıcak iklimlerde yaşayan güney akrabalarınınkini yansıttığı gösterildi ve aynı kaynak, bu durumun onları başarılı bir şekilde hayatta tuttuğunu bildirdi.
TÜRLERİ YOK EDECEĞİ ÖNE SÜRÜLÜYOR
Bu durum, küresel ısınmanın kızböcekleri gibi avcı-av türlerini yok edeceğini öne süren birçok bilimsel modelle çelişiyor. MSU ekibi, iklim değişikliğinin hayvanlar üzerindeki etkisine ilişkin mevcut tahminlerin gerçekçi olmadığını ve bu tahminlerin yaratıkların çeşitli sıcaklıklarda nasıl farklı davranabileceğini hesaba katmadığını söyledi.
HER SEZON FAZLADAN BİR NESİL
Diğer modeller, yalnızca kızböceklerinin daha sıcak bir dünyada bir yıllık bir yaşam döngüsü yaşamaları durumunda ne olacağını simüle etti. Yanacakları, ölecekleri ve potansiyel olarak yok olacakları sonucuna vardılar. MSU'nun ekibi ise, her sezon fazladan bir nesil doğururlarsa böceklerin gerçekten gelişebileceğini keşfetti.
"DAHA DA FAZLA SORUN OLACAK"
Çalışmanın ortak yazarı, MSU'da bütünleştirici biyoloji profesörü olan Phoebe Zarnetske, bir medya açıklamasında, "İklim değişikliğinin hızının, organizmaların evrimsel deneyimlerinde katlandıklarından çok daha hızlı olduğunu görüyoruz. Bu hızlı tempo, sıcak hava dalgaları gibi aşırı olayların artmasıyla daha da fazla sorun olacak" dedi.
GERÇEKÇİ TAHMİNLER ORTAYA KOYDULAR
SWNS'nin çalışma hakkında bildirdiğine göre, yeni modeli oluşturmak için bir matematikçi, avcılar ve avlar için geleceği simüle eden daha sağlam bir model oluşturmak için sahada ve laboratuvarda gözlemsel ve deneysel çalışmalar üzerinde çalıştı. Ekip, sıcaklık değişimlerinin tarladaki böcekleri nasıl etkilediğini inceleyerek, tahminlerinin çok daha gerçekçi olduğuna inandığını söyledi.
KARMAŞIK YAŞAMLARI 1 YIL BOYUNCA İZLENDİ
SWNS, araştırmanın Profesör Zarnetske'nin öğrencisi Dr. Laura Twardochleb'in kızböceklerinin karmaşık yaşamlarını izleyerek bir yıl geçirmesiyle başladığını söyledi. Böcekler ilkbaharda göletlerden yetişkin olarak çıkarlar ve sonra çiftleşir ve ürerler. Yavrular, zooplankton yiyerek büyüyen bir gölette bir yıldan fazla zaman geçirirler. Dr. Twardochleb, ısınan iklimlerin kızböcekleri gibi yırtıcıları nasıl etkileyeceğini öngören ilk modellerin, gözlemlediği doğadan çok daha basit olduğunu gördü. Kuzeyin değişen mevsimlerine izin vermediler.
GÖZLEMLERİNİ TEORİYLE BİRLEŞTİRDİ
SWNS, ayrıca bir yırtıcı hayvanın boyutunu, büyümesini veya daha sıcak hava ile yaşam tarzlarının nasıl değiştiğini takip etmediklerini de kaydetti. MSU'da matematikçi ve teorik ekolojist olan Profesör Chris Klausmeier, Dr. Twardochleb'in gözlemlerini kendi teorisiyle birleştirdi. SWNS haberine göre, "Gerçekle sınırlandırılmadan istediğim herhangi bir modeli yapabilirim. Ama bu biraz tehlikeli çünkü elbette gerçek dünyayla ilgili bir şey istiyorsunuz" dedi.
YIRTICILAR AÇLIKTAN ÖLEBİLİR
Dr. Twardochleb, bir araştırma dergisi olan Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences'ta, ekibin çeşitli türlerin, özellikle hastalık taşıyan sivrisineklerin, daha sıcak bir dünyaya nasıl adapte olacağına dair gelecekteki araştırmalar için zemin hazırladığını yazdı. SWNS'nin de bildirdiği gibi, "Pek çok model yırtıcı hayvanların açlıktan öleceğini söyledi. Heyecan verici olan da bu modelleri daha gerçekçi hale getirebiliyoruz."