Küresel ısınma çok hızlı bir şekilde dünyada her alanda etkili olmaya başladı. Dün öğlen saat 12.23 sıralarında ajanslara gönderilen bir haber de küresel ısınmada geldiğimiz seviyenin ne kadar korkunç olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Okyanus sıcaklıkları son zamanlarda yükseldi ve 40 yılı aşkın bir süredir Nisan ve Mart aylarında en yüksek noktasına ulaştı.
Maine Üniversitesi'ndeki İklim Değişikliği Enstitüsü'nden alınan veriler, 2023 Mart ayının ortasından bu yana, dünya çapındaki ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının - 60 derece Kuzey ve 60 derece Güney enlemleri arasında - doğru uydudan bu yana hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu gösterdi. sıcaklık kayıtları 1981'de başladı.
Aşırı hava durumu uzmanı ve içerik yaratıcısı Colin McCarthy, Salı günü bir tweet'te 330.000'den fazla görüntüleme toplayarak "Okyanus sıcaklıkları art arda 42 gün boyunca tüm zamanların en yüksek sıcaklık seviyelerinde" dedi. "Bu, Dünya'nın modern tarihinde [tamamen] emsalsiz."
Bu eğilimler devam ederse, artan okyanus sıcaklıklarının besin zincirinin her seviyesindeki birçok deniz türü üzerinde önemli etkileri olabilir.
İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi'nden bir deniz mikrobiyoloğu olan Thomas Mock, Newsweek'e verdiği demeçte şunları aktardı: "Bu, birçok yaşam formunu ve özellikle CO2'yi sabitlemek için güneş ışığına bağımlı oldukları için yüzeyde yaşayan birincil üreticileri etkileyecektir. "
"Okyanuslardaki birincil üreticiler, çoğunlukla mikroskobik boyuttan ağaç boyutuna kadar alglerdir. Atmosferik CO2'yi verimli bir şekilde sabitlemek için besinlere ihtiyaç duyarlar. Ancak, okyanus ısınırsa, temelde bir kapak gibi sıcak bir tabaka oturduğu için dikey karışım azalır . okyanusun tepesi. Biz buna okyanus tabakalaşması diyoruz. Bu, birincil üreticilerin olduğu yerlere (yüzey katmanları) besin akışını sınırlar. Dolayısıyla, üretkenlik potansiyel olarak azalır ve daha az CO2 sabitlendiğinden pozitif bir geri besleme döngüsüne yol açar (döngü: antropojenik CO2) ısıya yol açar ve bu, okyanus birincil üreticileri tarafından daha az alım nedeniyle atmosferde daha fazla CO2 kalmasına yol açar)."