İki bilim adamı kuzeydoğu Fransa'nın toprakları altında fosil yakıt aramaya çıktığında, iklim kriziyle mücadele çabalarını güçlendirecek bir şey keşfetmeyi beklemiyorlardı.
ÖZEL CİHAZLA ARAŞTIRMALARA BAŞLADILAR
Her ikisi de Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde araştırma direktörleri olan Jacques Pironon ve Phillipe De Donato, suda çözünmüş gazları analiz edebilen "dünyada ilk" özel bir sonda kullanarak Lorraine maden havzasının alt topraklarındaki metan miktarını değerlendiriyorlardı.
DERİNLEŞTİKÇE DAHA FAZLASI BULUNDU
Birkaç yüz metre aşağıda, sonda düşük konsantrasyonlarda hidrojen buldu. Araştırma derinleştikçe konsantrasyon da arttı. 1.100 metre aşağıda %14, 1.250 metrede ise %20 idi.
DEV BİR HİDROJEN YATAĞI OLABİLİR
Pironon bunun şaşırtıcı olduğunu söyledi. Altında büyük bir hidrojen rezervuarının varlığına işaret ediyordu. Hesaplamalar yaptılar ve yatağın 6 ila 250 milyon metrik ton arasında hidrojen içerebileceğini tahmin ettiler.
BU KEŞİF TÜM ODAĞI BU BÖLGEYE ÇEKTİ
Pironon, bunun şimdiye kadar keşfedilen en büyük "beyaz hidrojen" yataklarından biri olabileceğini söyledi. Bu keşif, gaza olan ilginin zaten hararetli bir şekilde artmasına yardımcı oldu.
DÜNYA'NIN KABUĞUNDA DOĞAL OLARAK ÜRETİLİR
Aynı zamanda "doğal", "altın" veya "jeolojik" hidrojen olarak da adlandırılan beyaz hidrojen, Dünya'nın kabuğunda doğal olarak üretilir veya bulunur.
EN TEMİZ ENERJİ KAYNAĞI
Hidrojen yakıldığında yalnızca su üretir; bu da onu, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklarla karşılanması neredeyse imkansız olan çok fazla enerjiye ihtiyaç duyan havacılık, denizcilik ve çelik üretimi gibi endüstriler için potansiyel bir temiz enerji kaynağı olarak oldukça çekici hale getiriyor.
EVRENDE BULUNAN EN BOL MADDE HİDROJENDİR
Ancak hidrojen evrende en bol bulunan element olmasına rağmen genellikle diğer moleküllerle birleşik olarak bulunur. Şu anda ticari hidrojen, neredeyse tamamen fosil yakıtlarla desteklenen, enerji yoğun bir süreçte üretiliyor.
'DOĞRU YERLERE BAKMIYORUZ'
ABD Jeolojik Araştırma Kurumu'ndan jeokimyacı Geoffrey Ellis, "Dört yıl önce bana doğal hidrojen hakkında ne düşündüğümü sorsaydın, sana 'ah, öyle bir şey yok' derdim" dedi. "Hidrojen orada bir yerde, etrafta olduğunu biliyoruz" dedi ancak bilim insanları büyük birikimlerin mümkün olmadığını düşünüyordu.
"İKİNCİ BİR DEVRİMİN İÇİNDEYİZ"
1980'lerden bu yana petrol jeokimyası olarak çalışan Ellis için son keşifler heyecan verici. ABD'de enerji piyasasında devrim yaratan kaya gazı endüstrisinin hızlı büyümesine tanık oldu. "Şimdi" dedi, "muhtemelen ikinci bir devrim olduğunu düşündüğüm şeyin içindeyiz."