Dünya küresel ısınmadan kaynaklı problemler nedeniyle zor günler yaşıyor. Türkiye başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde küresel ısınmadan kaynaklı sorunlar kendisini iyiden iyiye göstermeye başladı. İnsanlık, küresel ısınmanın etkilerini nasıl azaltabileceğini araştırıyor.
İNSANLIĞI KURTARACAK CANLI OKYANUSUN ALTINDA YATIYOR OLABİLİR
İnsanlığın kirlilikle mücadele konusundaki en büyük umutlarından biri, okyanus yüzeyinin hemen altında saklanıyor olabilir.
KARBON KİRLİLİĞİ, YÜKSELEN SICAKLARIN BAŞ SORUMLUSU
Michigan Üniversitesi'nde yapılan son araştırmalar, Karayipler'deki deniz çayırlarının potansiyel olarak topluma karbon depolama şeklinde büyük bir hizmet sağlayabileceğini gösterdi.
Ürün üretimi ve gaz yakan araçların kullanılması gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbon kirliliği, yükselen küresel sıcaklıkların başlıca nedenlerinden biridir.
Karbon yakalama ve depolama , basitçe, karbonun atmosferden uzaklaştırıldığı ve atmosfere geri salınamayacağı bir yerde saklandığı süreçleri ifade eder.
Karbonu depolamanın yollarını bulmak, Dünya'nın artan sıcaklık eğilimini yavaşlatmanın ve tersine çevirmenin önemli bir parçasıdır ve hatta bu sürece adanmış koca şirketler bile vardır. Bununla birlikte, deniz otu bunu doğal olarak yapar , çoğunlukla okyanus dalgalarını yavaşlatarak tortu birikimini arttırır, tortuları stabilize eder ve karbon taşıyan organik maddeleri hapseder.
Uzmanlar, deniz çayırının her yıl yaklaşık 88,3 milyar dolar değerinde karbon depolama hizmeti sağladığını tahmin ediyor . Genel olarak, deniz çayırı topluma yıllık tahmini 255 milyar dolarlık toplam fayda sağlar.
Bitkilerin karbon tutucular ve depolama yerleri olarak hareket edebildiği gerçeği yeni bir bilgi değil. Ağaçlar gibi toprakta yaşayan bitkilerin bu hizmeti fotosentez yoluyla sunduğunu biliyoruz . Bununla birlikte, Michigan Üniversitesi'nden yapılan bu yeni çalışma, özellikle deniz çayırını korumanın ne kadar önemli olduğuna parasal bir değer koyan ilk çalışmalardan biridir.