Saplarında bulunan özsuyuyla insanlarda ciddi cilt yanıklarına sebep olan dev domuz otu yaklaşık 5 metreye kadar uzayabilir. İstilacı otun, on binlerce tohumun yayılmasını önlemek için çiçekli başları çıkarılarak kontrol edilmeye çalışıyor.
KOYUN ÇARE OLABİLİR
Araştırmacılar, koyunların tekrar tekrar otlatılmasının bitkiyi öldürebileceğini keşfettiler. İskoç İstilacı Türler Girişimi (SISI), 2019'dan beri, Macduff'ta Deveron Nehri yakınında yaban domuzu otlarının çoğunlukta olduğu dev bir ormanlık alanda koyunları izleyerek bu sonuca vardığını açıklıyor.
ZEHİRLİ ÖZSUYUNDAN ETKİLENMİYORLAR
Çalışma, hayvanların beslenmesinin bitkinin ana kökünün ölmesine yol açtığını gösteriyor. Araştırmacılar, yünlü savaşçıların zehirli özsuyundan etkilenmediğini buldular. SISI, denemenin koyunların güvenli bir şekilde otlatmaya bırakılabilecekleri başka yerlerde kullanılmasına yol açabileceğini söyledi.
OTLATMA BASKISI AZALTILDI
Proje sorumlusu Karen Muller şunları söyledi: "Yapılan izleme, her yıl otlatma rejimimizi ayarlamamıza ve dev yaban otunu otlatmak ile aşırı otlatmayı önlemek arasında doğru dengeyi bulmamıza ve böylece yerli bitki türlerini korumamıza olanak tanıdığı için gerçekten önemliydi. İlk birkaç yılda otlatma baskısını azalttık ve doğal flora üzerinde sınırlı etkileri olan dev domuz otunu kontrol eden bir rejime karar verdik." şeklinde konuştular.
HOŞ BİR FIRSAT SAĞLADI
Arazi sahibi Dan Gordon, şantiyede inanılmaz bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.
Şöyle dedi: "Dev domuz otu, ormanlık alana tamamen hakimdi ve böcek ilacı kullanmak gerçekten zor ve maliyetli olurdu. İskoç İstilacı Türler Girişimi, alternatif bir yaklaşımı denemek için çok hoş bir fırsat sağladı.
HIZLA YAYILAN BİR TÜR
Sonuçlardan gerçekten çok memnunum." Dev domuz otu, Avrupa'nın Kafkas Dağları ve Orta Asya'sına özgüdür ve 19. Yüzyılda İngiliz bahçelerinde süs bitkisi olarak tanıtılmıştır. Hızla yayılabilir ve çiçek açan her baş 50.000'e kadar tohum üretebilir.