Kuraklık artık dünyanın önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor. İnsanlığın varlığına devam edebilmesi açısından su hayati önem taşıyor. Ancak küresel ısınma beklenen korkunç etkilerini daha erken göstermeye başladı.
BURDUR İÇİN ALARM ZİLLERİ ÇALMAYA BAŞLADI
Göller diyarı Burdur’da baraj doluluk oranı %2 seviyesine düştü. Şebeke suyuyla halı, araç, balkon ve teras yıkamak yasaklandı. Kentin birkaç günlük suyu kaldı. Çevre şehirlerden su takviyesi çalışmalarının olduğu iletiliyor.
TÜM UMUTLAR ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERE BAĞLANDI
Burdur'da vatandaşların tüm umudu Meteoroloji tarafından sağlanan verilere göre önümüzdeki günlerde yağış beklenmesi. Bu yağışların barajları biraz olsun rahatlatacağı düşünülüyor.
GÖLLER DİYARI EN FAZLA YAĞIŞ ALAN BÖLGE
Türkiye'de "Göler Diyarı" olarak bilinen ve her yıl yurtdışından binlerce ziyaretçi ağırlayan Burdur'un en fazla yağış alan bölgelerimizden biri olduğu biliniyor.
BÖLGEDE HANGİ İKLİM ETKİLİ?
Yörede yüzey şekillerinin değişkenliğine bağlı olarak iklim de değişkendir. Akdeniz'e bakan yamaçlarda dağ karakterli Akdeniz iklimi etkilidir. Akdeniz iklimi ile İç Anadolu bozkır iklimi geçiş bölgesindedir. Yağış İç Anadolu'dan fazla, Akdeniz bölgesinden azdır. Bölgede, Isparta, Burdur ve Beyşehir merkezleri ortalamasına göre; yıllık ortalama sıcaklık 12.2 °C, en yüksek günlük sıcaklık farkı 24.1 °C, yağış ortalaması 502.6 mm'dir. Alan Akdeniz ardı orman alanı içinde kabul edilir. Karaçam, kızılçam, Toros Göknarı, Lübnan Sediri, kokar ardıç, boylu ardıç, katran ardıcı saf ve karışık ormanlar oluşturur. Yörenin büyük çoğunluğu (%81) bozuk Koruluk, %27'si ormandır.
Göller yöresi ve yakın çevresindeki 65 gölden 31 göl kurumuştur, 11 göl ise kuruma tehlikesi altındadır[