Bilim camiası tarafından yapılan son değerlendirmelere göre insanlığı yeniden eve kapatabilecek bir salgın artık kaçınılmaz görünüyor. Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir açıklamaya göre ise yeni salgının muhtemelen bir mikroorganizmadan kaynaklanabileceği açıklandı.
Bu açıklamanın ardından yeni salgına hangi hastalıkların neden olabileceğine yönelik çalışma başlatıldı. O çalışmaların yanı sıra mantar virüsünün son yıllarda gösterdiği gelişim de insanları korkutacak boyutlara ulaştı.
Latince adı Saccharomyces cerevisiae olan bira mayası üzerinde devam eden bir çalışmada mantarın mutasyona uğradığı ve birkaç yıl içinde 20 bin kat büyüdüğü görüldü. 2018'de insan gözünün göremediği tek bir hücre olarak başlayan mantar, bugün pire büyüklüğünde çok hücreli bir canlıya dönüştü.
ABD'deki Georgia Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, deneyde 5 popülasyon içinden en büyük ve en hızlı büyüyen maya kümelerini seçti ve bunları yetiştirdi. Sonunda yarım milyondan fazla klonal hücre içeren bir organizma ortaya çıktı.
Independent Türkçe'nin haberine göre; Biyolog William Ratcliff, "Tek hücreli bir organizmanın giderek daha karmaşık ve çok hücreli organizmalara nasıl dönüştüğünü anlayabiliriz. Yol boyunca bu süreci inceleyebiliriz" diye konuştu.
Şimdiye dek elde edilen kanıtlar da Dünya'daki yaşamın kabaca 3,5 milyar yıl önce tek hücreli organizmalarla başladığını gösteriyor. Ancak bu organizmaların, koordineli hareket yeteneği olan özel dokulara sahip çok hücreli yaşam formlarına nasıl evrildiğine dair çok az şey biliniyor.
Bira mayası üzerinde yapılan deneylerse uzmanların bu hikayeyi bizzat canlandırmalarına ve anlamalarına olanak tanıyor. Hakemli bilimsel dergi Nature'da yapılan araştırmada, mayanın 20 bin kat büyümesinin tam 3 bin nesil sürdüğü ifade edildi.