Edirne'de kırmızı alarm: Aşırı yağış ve karların erimesiyle tehlike büyüdü...

Edirne'de aşırı yağış ve karların erimesiyle dün 'turuncu alarm' verilen Ergene Nehri'nin Uzunköprü ilçesinde taşması üzerine 'kırmızı alarm verildi.

Edirne'de kırmızı alarm: Aşırı yağış ve karların erimesiyle tehlike büyüdü...

Son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Trakya'da son günlerde etkili olan yağmur ve kar yağışlarının ardından Edirne'deki Ergene ve Meriç nehirlerinin su seviyelerini arttırdı. Meriç Nehri'nin debisi 1 Şubat'ta, İpsala'da 729 metreküp/saniyeden 1404 saniye/metreküpe yükselirken, nehir İçin 'turuncu alarm' uyarısında bulunuldu. 1 Şubat günü debisi 69 metreküp/saniye olan Tunca Nehri'nin debisi ise düşüşe geçerek, 62 metreküp saniyeye düştü.

TAŞAN ERGENE'YE KIRMIZI ALARM

Yağış, kirliliği ile gündemde olan Ergene Nehri'nin su seviyesini de artırarak, taşmasına neden oldu. 1 Şubat'ta Yenicegörece istasyonunda 170 metreküp/saniye olan Ergene'nin debisi, bugün 404 metreküp/saniyeye yükselirken, alarm seviyise 'kırmızı'ya çıkarıldı.

Ergene Nehri, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde taşarak, bölgedeki ekili tarım arazilerini sular altında bıraktı.

'OCAK AYINDA SON 30 YILIN EN FAZLA FAZLA YAĞIŞINI ALDIK'

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, ocak ayında son 30 yılın en fazla yağışının alındığını söyledi. Türkiye'nin yağış ortalamasının bu aylarda 70-80 milimetre olduğunu belirten Orta, ocak ayında 150 milimetre civarında yağış düştüğünü kaydetti. Türkiye genelinde 2020 yılından önceki yılların ortalamasına göre yaklaşık yüzde 50 yağış alındığını belirten Orta, "Lokasyonlarda ufak tefek değişiklikler var. Sevindirici bir gelişme yaşadık son günlerde. Ocak ayında aldığımız yağışlar, şu ana kadar uzun yıllar ortalamasının yaklaşık iki katı gerçekleşti. Yani biz ocak ayında son 30 yıldan beri aldığımız yağışın iki katını aldık. Ülkemizin ocak ayı ortalaması genellikle 70-80 milimetredir. Son ocak ayı ortalamamız, 150 milimetreler civarında. Hele son kar yağışı ile birlikte su kaynakları açısından umudumuz epeyce arttı. Bu sayede tarımsal kuraklık, gün itibarıyla hemen hemen çözüldü sayılır. Şu an bizim 'etkili kök derinliği' diye bahsettiğiniz 1 metrelik profil suya doydu, tarla kapasitesi değerine çıktı. Bitkilerin suyu kullanabileceği noktadayız" dedi.

PEHLİVANKÖY PAVLİ PANAYIR ALANI SULAR ALTINDA KALDI

Ergene Nehri'nin taşması sonucu Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesinde bulunan Pavli Panayır Alanı sular altında kaldı. Alandaki çok sayıda iş yerini su basarken, bölgedeki binlerce dönüm arazi sularla kaplandı. Taşkın suları, Pehlivan ilçesine 30 metre kadar yaklaşırken, DSİ, taşkın olan bölgelerde suyun akışını önlemek amacıyla setler kurmak için çalışma başlattı.

TOPRAK SETTE YAPTILAR

Taşkın sularının kapladığı Pavli Panayır Alanı yakınlarındaki sanayi sitesinde iş yerleri bulunan vatandaşlar da suları engellemek için kendi imkanlarıyla topraktan set kurmaya başladı.

Oto tamir dükkanı sahibi Erdinç Akkoyunlu, "Sular hızla yükseliyor. İşyerimizi su basmasın diye önlemler alıyoruz. Bu iş yeri benim tek geçim kaynağım. Geceleri uyuyamıyoruz, arkadaşlarla birlikte su nöbeti tutuyoruz. Devletten yardım istiyoruz" dedi.

İş yeri sahibi Hüseyin Vardar ise bölgedeki tarım arazilerinin sular altında kaldığını belirterek, "Her taşkın olduğunda bu durumu yaşıyoruz. Bu kaderimiz oldu. Suyun işyerlerimizi basmasını önlemeye çalışıyoruz. Umarım sular daha fazla yükselmez" diye konuştu.