Ege'de depremler sürüyor! Santorini’den kaçış devam ediyor! Yeni fay hattı ve tsunami paniği!

Ege Denizi'ndeki artan sismik hareketlilik devam ederken, adadan göç eden bölge sakini ve turistlerin sayısı artıyor. Şimdiye kadar 9 binden fazla kişi adayı terk etti. Sismoloji Uzmanı Gerasimos Papadopoulos, büyük bir depremin gözardı edilemeyeceğini söyledi.Santorini'de limanın çökmesi halinde plajlardan tahliye planı yapıldı. Yılda 3,5 milyon turist ağırlayan adada iptaller başladı.

Ege'de depremler sürüyor! Santorini’den kaçış devam ediyor! Yeni fay hattı ve tsunami paniği!

Yunan adası Santorini'de art arda gelen sarsıntılar devam ederken, adayı terk eden bölge sakini ve turistlerin sayısı artıyor.Kiklad Adaları'ndaki sismik faaliyetler şiddetlenirken, çoğu depremin merkez üssü Amorgos açıkları olarak kaydedildi.

OKULLAR TÜM HAFTA KAPALI OLACAK 

Santorini, Amorgos, Ios ve Anafi'deki okulların bütün hafta kapalı olacağı açıklandı. Sivil savunma ve havadan kurtarma ekipleri ise sahada teyakkuz halinde.

9 BİN KİŞİ ADAYI TERK ETTİ 

Seyahat acenteleri, şimdiye kadar 9 binden fazla kişinin adayı terk ettiğini söylüyor.Adanın daimi nüfusu 15 bin kişi ancak adaya giden yabancı işçiler ve turistler bu sayıya dahil edilmiyor.

Ege'de depremler sürüyor! Santorini’den kaçış devam ediyor! Yeni fay hattı ve tsunami paniği! - Resim : 1

HAFTALARCA DEVAM EDEBİLİR

Kathimerini gazetesine konuşan Deprem Planlama ve Koruma Örgütü Başkanı Efthimios Lekkas, sarsıntıların büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 6'ya ulaşmasının çok mümkün olmadığını söyledi. Lekkas, 5.5 büyüklüğünde bir depremin ana deprem olarak kabul edilebileceği için iyi bir gelişme olacağını kaydetti.

Lekkas, "Elimizde 5 Richter'e kadar uzun bir deprem dizisi var ve bu birkaç gün ya da birkaç hafta sürebilir. Zaman içindeki sıralamayı tahmin edebilecek durumda değiliz” dedi.

Ege'de depremler sürüyor! Santorini’den kaçış devam ediyor! Yeni fay hattı ve tsunami paniği! - Resim : 2

Son birkaç gündür yaşanan hareketliliğin,1956 depremine yol açan faydan değil, Kiklad bölgesindeki daha küçük fayların harekete geçmesinden kaynaklandığını söyleyen Lekkas, “4 ila 5 Richter aralığında çok sayıda depremimiz var, ancak bunlar da şimdilik Kaldera ve Kolumbo'da (en son 1650 yılında faaliyete geçen bir denizaltı yanardağı) devam eden sismo-volkanik süreçlerle ilgili değil" diye ekledi.

Ege'de depremler sürüyor! Santorini’den kaçış devam ediyor! Yeni fay hattı ve tsunami paniği! - Resim : 3

SALLANTILAR DURMAYACAK

Sallantıların, sismik faaliyeti rahatlatacak daha güçlü bir deprem olmadığı sürece durması beklenmiyor. 

“YILLARDIR BAĞIRIYORUZ”

Santorini'den bir taksi şoförü Kathimerini’ye, şunları söyledi: “Ben buranın yerlisiyim. Burada doğdum, burada büyüdüm, hayatım boyunca burada yaşadım. Sık sık depremler olur, ancak hiç bu kadar yoğun bir olay yaşamadık. Bakın, evim kurallara uygun inşa edildi. Yıllardır bağırıyoruz ama kimse bir şey yapmıyor.”

Havaalanında çalışan Sultana Geroditi, “Evet, korkuyorum. Sürekli sallanıyor ama sabırlıyım. Çalışmak zorundayım” dedi.

Son günlerde adayı terk edenlerin çoğunun Santorinliler değil, yabancılar ve adaya çalışmak için gelen işçiler olduğunu belirtti. “diye ekledi.

Ege'de depremler sürüyor! Santorini’den kaçış devam ediyor! Yeni fay hattı ve tsunami paniği! - Resim : 4

TOPRAK KAYMALARI YAŞANDI

Dün kalderanın bazı bölgelerinde toprak kaymaları yaşandı ve uçurumdaki yapıların altındaki zeminin sağlam olup olmadığı konusunda büyük endişeler var.

Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, herhangi bir nedenle Athinios limanının kapatılması durumunda, gerektiğinde insanların adayı toplu halde terk edebilmeleri için alternatif bir plan düzenlendiğini belirtti.

Belediye ayrıca önceki günden bu yana sosyal ağlar aracılığıyla ova ve gelişmemiş bölgelerde büyük bir deprem olması durumunda sığınılabilecek 8 yeri kamuoyuna duyurdu.

DAHA BÜYÜK DEPREM MÜMKÜN

Sismoloji Uzmanı Gerasimos Papadopoulos geleceğe ilişkin olarak, tüm olasılıkların mümkün olduğunu ve bu nedenle bir dizi ihtiyati tedbirin alındığını belirtti ve “Deprem öncesi bir dönemdeyiz. Daha güçlü bir deprem olabilir, ancak bunun ne kadar uzağa ulaşabileceğini henüz söyleyemiyoruz. Her halükarda sismik süreç uzun olacaktır” dedi.

Temel nedene ilişkin olarak Papadopoulos, “bunun volkanik değil tektonik bir sismik dizi olduğunu ve depremlerin fay üzerinde ve iki volkandan, Kolumbo ve Kaldera'dan nispeten büyük bir mesafede meydana gelmesinin de bunu gösterdiğini” vurguladı.

Fayın harekete geçen kısmının genişleyerek daha büyük bir depreme yol açması mümkün mü? Sorusuna “Bu göz ardı edilemeyecek bir şey. Şu anda sismik göç Anydro yakınlarında durmuş gibi görünüyor, sanki orada büyük bir jeolojik bariyer varmış gibi” yanıtını verdi.