EGM'den Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili asılsız paylaşımlara inceleme
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM), Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili "Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır" açıklaması yapıldı.
Marmaris'te meydana gelen orman yangınıyla ilgili EGM'den yapılan açıklamada, sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımların 'Yangına müdahale edilmediği', 'otellere alan açmak için çıkarıldığı' ve 'sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı' belirtildi.
'Hesapların yöneticisi tespit edilerek işlemlere başlanmıştır'
Açıklamada, kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bot hesaplar aracılığıyla yayıldığı aktarılarak, "Meydana gelen yangın olayı ile ilgili paylaşımlar incelenmiş ve halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır" ifadeleri kaydedildi.
'Paylaşımların bot hesaplardan yapıldığı değerlendirilmiştir'
Yangınla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalarda, Marmaris etiketi kullanılarak 22 bin 787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı, bu hesapların yüzde 59.42'sinin bot hesaplar olduğu aktarıldı. Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:
"'Orman' kelimesi kullanılarak 16 bin 31 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 67.38'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir. 'Yanan' kelimesi kullanılarak 17 bin 235 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 56.1'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir. 'Uçaklar' kelimesi kullanılarak 3 bin 571 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 71.74'ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir. 'Şahan' kelimesi kullanılarak 10 bin 723 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 57,14'ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir. 'Otel' kelimesi kullanılarak 5 bin 709 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 54.55'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir."