Derin deniz dalgıçları tarafından ortaya çıkarılan tarih öncesi yollarla okyanusun dibinde gizemli ve antik bir otoyol bulundu. Arkeologlar, Hırvat adası Korčula kıyılarında, Adriyatik Denizi'nin dibindeki 7 bin yıllık yola rastladıklarına inanıyorlar.
ADA İLE ARASINDA BİR BAĞLANTI
Bu taş devri yolunun, şu anda sular altında kalan ilgi alanı ile yükselen deniz seviyeleri onu ayırana kadar eskiden Hırvatistan anakarasının bir parçası olan ada arasında bir bağlantı sağladığına inanılıyor. En son Buzul Çağı'nın anakarayı bir adaya dönüştürdüğüne inanılıyor, artık yol açıkça kullanım dışı ve okyanusun dibinde duruyor.
ESKİ BİR MEDENİYETLE BAĞLANTISI VAR
4 metre genişliğinde ve Akdeniz yüzeyinin 5 metre altında bulunan arkeologlar, yapının eski bir medeniyetle bağlantıları olduğuna inanıyor. Hvar kültürleriyle bağlantılı olan yol, uydu görüntüleri kullanılarak tespit edildi ve şimdi uzmanlar, yolun bir zamanlar nereye çıktığını bulmaya çalışıyor.
TUHAF YAPILAR FARK EDİLDİ
LADBible'ın bildirdiğine göre, Zadar Üniversitesi'nden bir mezun olan arkeolog Mate Parica, meslektaşlarıyla bir dalış yaptı ve "taş levhalar" ve "yapay olarak oluşturulmuş bir adaya" rastladı. Üniversiteden bir Facebook gönderisi, tuhaf yapıların fark edildiğini doğruladı ve daha fazla araştırma, siteden parçalar buldu.
YAKLAŞIK 7000 YIL ÖNCESİNDEN BİR KALINTI
Paylaşımlarında şunlar yazıyordu: "Bunlar, yapay olarak oluşturulmuş adayı sahile bağlayan dört metre genişliğindeki iletişimin bir parçası olan, dikkatlice istiflenmiş taş levhalar. Son seferde bulunan korunmuş ahşabın radyokarbon analizi verilerine göre, tüm yerleşim MÖ 4 bin 900 yıllarına kadar uzanıyor. İnsanlar bu iletişimden yaklaşık 7 bin yıl önce yürüdü."
NEOLİTİK ESERLER BULUNDU
Adanın diğer tarafında bulunan diğer yapılar da araştırılıyor ve Üniversite şunları ekliyor: "Araştırma müdürü Igor Borzić, körfezin denizinde garip yapılar fark etti. Bölgede bıçaklar, taş baltalar ve parçalar gibi Neolitik eserler bulundu." dedi.