Bir çoğumuzun sıkılıkla karşılaştığı durumların başında gelen hareket başlangıcında eklemlerden duyulan sesler kafamızda birçok kez soru işareti olarak kalmakta.
Eklemelerin yapısında yer alan korumak amaçlı eklemi saran kapsül yapısının içerisinde eklem sıvısı bulunmaktadır ve de bu sayede eklem yağlanmışçasına kaygan bir zemin üzerinde tutulurken, iyi beslenmeleri de sağlanır. Bu sıvı aynı zamanda kartilaj ve diğer dokular içinde tamponlama yapan bir çeşit yastık görevi görür.
Ancak bu sıvının içerisinde besinlerin yanı sıra çeşitli çözünmüş gazlar da yer alır. Örneğin, günlük yaşantımız esnasında yürürken, yerden kalkarken sıklıkla diz ve kalça eklemlerinden duyulan kütleme sesi temelinde biyomekanik; eklem kapsülü esner ve sıvının içindeki hava basıncı azalır. Bu bir vakum etkisi yaratır ve gazlar tekrar dolmaya başlar. Fakat bu esnada çıkan gazların oluşturduğu baloncuklar gürültülü bir şekilde patlar.
Ekleminiz böyle bir gaz boşalmasından sonra tekrar bükülse bile tekrar çıtlatma sesi çıkartmaz çünkü bu sesi çıkartmak için sıvının içerisinin tekrar gazla dolması gerekmektedir. Eklemlerden gelen bu sesin romatizmaya sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Eklemlerden gelen çıtlama seslerinin diğer sebepleri tendon ve bağ dokuları olabilir. Eklemlerin üzerindeki tendonlar aniden kaydığında çıtlama sesi çıkartabilir. Çok masun gibi gözüken bu durum nadir de olsa zorlu boyun kütürdetmelerinin fıtık ya da felce neden olduğunu gösteren vaka örnekleri var.
Doğru bir kas-iskelet güçlendirme programı ve doğru bireysel eğitim yaklaşımları ile bu tür sorunlarla baş etmeyi öğrenebilirsiniz.
Eklemler bizlere fonksiyon kazandırmaktadır. İyi bakılmayan ve önemsenmeyen eklemler ileri yaşlarda büyük problemlerin habercisi olabilir. Eklemlerinden gelen sese kulak ver ve fizyoterapistine danış.