Ekonomi 1. çeyrekte yüzde 2,6 daraldı!

Türkiye ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 2,6 daraldı. TÜİK'in verilerinde birinci çeyrek rakamlarının dördüncü çeyrekle kıyaslanmasının yanlış olduğunu ifade eden ekonomist Emre Alkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi 1. çeyrekte yüzde 2,6 daraldı!

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,6 azaldı. Beklenti yüzde 2.5 daralma olmasıydı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2019 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla %16 artarak 914 milyar 699 milyon TL oldu.

Gayrisafi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %2,5 arttı, sanayi sektörü %4,3 ve inşaat sektörü %10,9 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri  %4 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2019 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,3 arttı.  

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, GSYH'nın 1. çeyrekte yüzde 2,5 azalmasını bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin tahminlerine göre 1. çeyrekte ekonomideki daralmanın yüzde 1,7-4,3 aralığında olacağı tahmin ediliyor. Türkiye ekonomisi 2018'de yüzde 2,6 büyümüştü.

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları %4,7 azaldı

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %4,7 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları %7,2 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu %13 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı %9,5 arttı, mal ve hizmet ithalatı ise %28,8 azaldı

Mal ve hizmet ihracatı, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %9,5 artarken ithalatı ise %28,8 azaldı.

İşgücü ödemeleri %20,9 arttı

İşgücü ödemeleri, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20,9, net işletme artığı/karma gelir %10,8 arttı.
 
İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı %39,3 oldu
 
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde %38,3 iken bu oran 2019 yılının birinci çeyreğinde %39,3 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %43,3'den %40,8'e düştü.

Ekonomi 1. çeyrekte yüzde 2,6 daraldı! - Resim : 1Emre Alkin: TÜİK'in açıklaması doğru değil

Ekonomist Emre Alkin, büyüme rakamlarında enteresan bir durum olduğunun altını çizerken, TÜİK'in açıklamasının doğru bir açıklama olmadığını söyledi.

"Her dönem kendisi ile aynı dönem ile karşılaştırılır"

Tv100 ekranlarında hafta içi her sabah Nazlı Bolak'ın sunduğu 'Parasal'ın konuğu olan Alkin kendi Youtube kanalında yayınladığı videoda, "Büyüme rakamları her zaman bir önceki yılın aynı dönemine bakarak yapılır. Ocak-Şubat-Mart ile aynı aylar karşılaştılır" dedi.

"Resesyondan çıktık diyebilmek için..."

Alkin, teknik resesyondan çıktık diyebilmek için geçen yılın ekim-kasım-aralık ayı ile bu yılın ocak-şubat-mart aylarının karşılaştırıldığını kaydeden Alkin bunun doğru olmadığını belirtti. İşte Alkin'in açıklamaları: