El Nino ateşiyle kavruluyoruz! 120 bin yıldır böylesi görülmedi

Dünya, 120 bin yılın en sıcak günlerini yaşıyor. El Nino olayının da etkisiyle 1 haftada üst üste 3 kez sıcaklık rekoru kırıldı. İklim araştırmacıları, peş peşe kırılan bu rekorlar sonrası 2023 yılının en sıcak yıl olarak kayıtlara geçmesini bekliyor.

El Nino ateşiyle kavruluyoruz! 120 bin yıldır böylesi görülmedi

İklim araştırmacılarının yaptığı araştırmaya göre, Dünya 120 bin yılın en sıcak günlerini yaşıyor. Son 1 haftada üst üste 3 kez kırılan sıcaklık rekoru sonrası araştırmacılar, sıcakların artması halinde Dünya, 1 milyon yıldan fazla bir süredir görmediği sıcaklıkları görebilir.

ABD'deki Maine Üniversitesi'nden iklim bilimciler, Dünya'nın geçen hafta 3 kez üst üste son 120 bin yılın sıcaklık rekorunu kırdığını bildirdi.

El Nino hava olayı yoğunlaştıkça aşırı sıcaklıkların devam etmesi ve Dünya ekosistemine daha fazla ısı yüklenmesi bekleniyor.

İklim bilimi topluluğu, son 10 yılda görülen sıcaklıkların 1800'lerden bu yana rekor seviyeye ulaştığını gösteren gözlemlere güveniyor.

Ayrıca ağaç halkaları ve buz çekirdekleri gibi temsili verilerin analizi, Dünya'nın ortalama sıcaklığının, buzul çağının sona erdiği 20 bin yıl önceki dönemde bu kadar yüksek olmadığını gösteriyor.

SON 200 YIL 20 BİN YILA BEDEL

Mevcut ısınma hızı, Sanayi Devrimi'nden bu yana Dünya'nın ortalama sıcaklığının 1.2 santigrat derece artmasıyla, son 20 bin yılda benzersiz bir seviyeye ulaştı. Fosil yakıtlarının kullanımıyla artan sera gazı emisyonlarının ciddi derecede yükselişe geçmesi, son 200 yılı geride kalan 20 bin yılla neredeyse eşdeğer kıldı.

Araştırmalara göre, 10 bin yıl öncesi ile günümüz arasındaki dönem, nispeten sabit sıcaklıkların yaşanmasıyla insan uygarlıklarının gelişmesine olanak sağladı.

Bununla birlikte, karbon emisyonları engellenmezse Dünya'nın bu yüzyılın ortasına kadar 125 bin yıl önceki sıcaklıklara benzer şekilde ısınması bekleniyor.