Elazığ'da 17 Şubat günü saat 18.34’te merkez üssü Yolüstü köyünde 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre altında meydana gelen depremin ardından köyde metrelerce uzunluğunda yarık oluştuğu görüldü.
Köy sakinlerinin çektiği görüntülerin ardından Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kanık, Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Burhan Daş ve Elazığ Belediyesi Jeoloji Mühendisi Özkan Sarısu, yarığın olduğu alanda incelemeler yaptı.
Bölgeden numune aldıklarını söyleyen Daş, "Aldığımız bu numuneleri de bilimsel olarak yine inceleyeceğiz. Herhangi anormal bir duruma rastlanırsa yine kamuoyunu bilgilendireceğiz. 4,6 büyüklüğünde meydana gelen bir depremde oluşması bizi de şaşırttı." dedi.
“SU SEVİYESİNİN YÜKSEK OLMASINDAN DOLAYI DEPREM SIVILAŞMAYI MEYDANA GETİRMİŞ”
Daş, sıvılaşmanın daha çok 5,5 ve 6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi;
"Güncel alüvyonlarda olması Fırat Nehrine çok yakın olmasından dolayı oradaki kumun çok seyrek olması ve su seviyesinin yüksek olmasından dolayı 4,6 şiddetindeki deprem sıvılaşma meydana getirmiş. Ama normalde daha yüksek 5,5 ve 6 oranında meydana gelen bir olaydır sıvılaşma. O nedenle bizler için de güzel bir örnek olmuş oldu. Deprem bölgesinde çalışan meslektaşlarımız ve bilim insanları için de güzel bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
ZEMİN SIVILAŞMASI NEDİR?
Zemin sıvılaşması sallantı sonrası suya doymuş tanecikli materyallerin sıkılığını kaybetmesi ve katı halden sıvı hale geçmesi şeklinde görülebilir. Bu durumda binalar ve köprüler çökebilir ya da bulunduğu noktaya batabilir.
Katı zemin davranışını kaybeden malzeme, su ile birlikte toprak zemin içerisinde bulduğu çatlak ve fisürlerden yüzeye doğru hareket eder. Yüzeyde sıvılaşmanın gözlenmesi de tek veya art arda sıralanmış kum konileri, çatlaklar boyunca kum birikmeleri ve kum fışkırması şeklindedir.
SIVILAŞMA NERELERDE GÖRÜLÜR?
Özellikle, kil bulunmayan kum ve siltler ve bazen çakıllar sıvılaşma potansiyeline sahiptirler. Deprem sırasında oluşan deprem dalgaları suya doymuş daneli tabakalardan geçerken dane yerleşim düzenini değiştirir ve bu durum gevşek olarak bulunan danelerin göçerek yerleşmesine ve sıkışmasına sebep olur.