Elazığ'da kadınların mesaisi başladı! Dalından toplayıp kışa hazırladılar

Elazığ'a bağlı Yukarı İçme Köyü'nde bağ bozumu dönemi geldi. Kadınların pestil mesaisi başladı. Dalından toplanan üzümler kış aylarında tüketilmek üzere pestil yapılıyor.

Her yıl bağ bozumu döneminde, köydeki kadınlar imece usulü pestil yapımını gerçekleştiriyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan bu işlem, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte üzüm hasadıyla başlıyor. Toplanan üzümler yıkanarak geleneksel yöntemlerle şırası çıkarılıyor ve pestil yapımında kullanılan özel toprakla mayalanıyor.

Elazığ'da kadınların mesaisi başladı! Dalından toplayıp kışa hazırladılar - Resim : 1

KURUMASI İÇİN BEKLETİLİYOR

Ardından, kazanda kaynatılan şıranın bir kısmı kepekli un ile karıştırılarak tekrar kaynamaya bırakılıyor ve serime hazır hale getiriliyor. Hazırlanan pestiller, ince bir şekilde serilen kumaşlar üzerine konuluyor ve bir gün kuruması için bekletiliyor. Kuruduktan sonra kumaştan ayrılarak yenilmeye hazır hale getiriliyor.

Elazığ'da kadınların mesaisi başladı! Dalından toplayıp kışa hazırladılar - Resim : 2

ÖZEL BEYAZ TOPRAKLA KAYNATIYORLAR

Köy sakini Pembe Sarışın, pestil yapımına Eylül ve Ağustos aylarında yapmaya başladıklarını ifade ederek, “Öncelikle üzümleri sıkmaya başlıyorum. Sıktıktan sonra üzüm şırasını kazanda kaynatıp kovalara alıyorum. Kovalarda süzülmesi için bir saat bekliyorum. Ardından, şıraları tekrar kazana doldurup pişirmeye başlıyoruz. Pestil için hazırladığımız bulamacı özel beyaz toprakla kaynatarak tatlandırıyoruz." dedi.

Elazığ'da kadınların mesaisi başladı! Dalından toplayıp kışa hazırladılar - Resim : 3

TATLANDIRMAK İÇİN KULLANILIYOR

Sarışın, "Bu beyaz toprak genellikle belirli bir bölgede bulunur ve üzümü tatlandırmak için kullanılır. Üzüm toplamaya ve pestil yapmaya Eylül ve Ağustos aylarında başlıyoruz; beyaz üzüm olarak adlandırdığımız şifoni üzümünü pestil yapımında kullanıyoruz. Bulamacı kaynattıktan sonra beyaz bir bez üzerine seriyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Yaklaşık iki gün kuruduktan sonra bezden pestili ayırıp katlıyoruz ve sofralarda yerini alıyor” dedi.

Elazığ'da kadınların mesaisi başladı! Dalından toplayıp kışa hazırladılar - Resim : 4