Türkiye'nin ilk yerli ve elektrikli otomobili TOGG ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teslim edilecek. İkinci TOGG ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı'na verilecek. Fiyatıyla cezbedici olan TOGG yollarda da hesaplı fiyatıyla yüzleri güldürecek.
Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, TOGG ile ilgili hesaplamaları kaleme aldı.
İstanbul-Trabzon arasında yaklaşık 1.000 kilometrelik bir yolu Togg benzinli araçtan yarı yarıya daha ucuza gidecek.
Togg'un şarj istasyonları markası Trugo önceki gün şarj istasyonlarında uygulanacak ücret tarifesini açıkladı. Şirketten alınan bilgilere göre, Togg her 100 kilometrede 16.7 kwh elektrik tüketiyor. Togg ile 1.000 kilometrelik yol gidildiği varsayıldığında, evden bataryayı doldurup çıkarsanız, ilk 500 kilometreyi 142 TL'ye gidersiniz. İkinci 500 kilometrelik yol için ise Trugo istasyonunda hızlı şarjla 667 TL ödersiniz.
Böylece, İstanbul-Trabzon arasında Togg ile yolculuğun maliyeti toplam 808 TL civarında olur. Bu da kilometrede 80 kuruşluk bir maliyete karşılık geliyor. Aynı yolu 100 kilometrede 8 litre yakan bir otomobille yaptığınızı varsayalım. Bugün benzinin litresi 21 TL. Aracınız 1.000 kilometre yolda aşağı yukarı 80 litre benzin yakar. Bu da 1.680 TL maliyet anlamına gelir. Yani aynı mesafe yol Togg'dan yarı yarıya daha pahalıya mal olur.
Bu hesaplama, elektrikte yapılan indirimle daha da aşağı düşecek. Araç sahiplerinin merakla beklediği Togg'un şarj istasyonu olan Trugo'da fiyatlar dün açıklanmıştı. Trugo'da 180 ve 300 kw'lik istasyonlarda birim başına 7.99 lira ücret ödeyeceği duyurulmuştu. Buna göre, batarya kapasitesi 52.4 kwh olan Togg'un hızlı şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 TL, 88.5 kwh batarya kapasitesi olan Togg'unki ise 707.1 TL olarak belirlendi.
Elektrikli araçlar genellikle yüzde 20 hızlı şarj istasyonlarından, yüzde 50 ev, yüzde 30 da işyeri kaynağından şarj ediliyor. 220 wattlık elektrik şebekesinin olduğu yerde aracınızı tıpkı her gece telefonunuzu, laptopunuzu şarj ettiğiniz gibi fişe takıp şarj edebiliyorsunuz. Fakat dışardaki şarj istasyonları ile kıyasla şarj süresi uzuyor. İstasyonlarda 25-30 dakikada bataryayı yüzde 80 şarj edebilirken, evde bu süre 8 saati bulabiliyor.
TOGG sahipleri Trugo istasyonuna geldiğinde soketi araçlarına bağlıyor. Mobil uygulama ile şarj işlemini başlatıyor. Türkiye'de kurulan şarj ağı Trugo mobil uygulaması ve web sitesi üzerinden takip edebilecek. Vatandaş mobil uygulamadan şarjın tamamlandığını görüp, ödemeyi yapabilecek.
TRUGO istasyonlarında yüksek performanslı şarj cihazları bulunuyor. Bu cihazlar sayesinde, bir bataryanın doluluk oranı 25-30 dakikalık sürede yüzde 20'den 80'lere kadar çıkabiliyor.
İlk cihazlarını İstanbul ve Ankara arasındaki en önemli geçiş noktası olan Bolu'da kuran Trugo, Bursa, İstanbul, Samsun, Sakarya, Düzce, Ankara, Kocaeli, Van ve Denizli'de de kurulumlarını tamamladı.
2023 sonunda 81 ilde yerini alacak. İstanbul'da da Kuzey Marmara Otoyolu ve Pendik'te şarj istasyonları bulunan Trugo, hızla bu sayıyı artırmayı hedefliyor. Vatandaşlar, herhangi bir sorun yaşadıklarında 7/24 hizmet veren Trugo User Care'den destek alabilecek.