SGK, 2023'te 89 bin, 2024'te ise 100 bine yakın sahte sigortalı tespit etti. Usulsüzlük tespiti halinde, emeklilik iptal edilirken, kişilere ödenen maaşların yasal faizi ile SGK'ya geri ödenmesi talep ediliyor.
Son beş yıl içinde 600 binden fazla sahte sigortalı tespit edilirken, sadece 2024 yılında 94 bin sahte sigortalı ve 2 bin 114 sahte işyeri belirlendi.
SGK, sahte sigortalılık tespit edildiğinde prim günlerini iptal ediyor, emekliliği iptal ederek maaşları faiziyle geri talep ediyor.
Ayrıca, sahtecilik yapan kişiler ve işverenler hakkında yasal işlemler başlatılıyor ve hapis cezası riski bulunuyor.
SGK, sahte sigortalılığı belirlemek için birçok yöntemi devreye sokarken, ihbar mekanizması da aktif şekilde çalışıyor.
Çoğu zaman eş, dost ve akrabalar tarafından yapılan ihbarlarla tespit edilen sahte sigortalılar, ciddi yaptırımlarla karşılaşıyor.
Babadan yetim maaşı almak için anlaşmalı boşanan ancak eski eşiyle birlikte yaşamaya devam eden kişilerin aylıkları kesilirken, sağlık hizmetlerinden sahte yollarla yararlananlardan tüm masraflar geri talep ediliyor.
Sahte sigortalı olduğu tespit edilenlerin emeklilik hakları iptal edilip, alınan maaşlar geri alınırken, işverenler de ağır para cezalarına çarptırılıyor.
SGK, sahte sigortalılığı önlemek için "Sahte Sigortalılık ve Sahte İşyeri Takip Platformu"nu devreye alarak denetimleri sıkılaştırıyor. Sosyal güvenlik haklarını suiistimal edenler için hem mali hem de hukuki yaptırımların artarak devam edeceği belirtiliyor.