Emeklileri ilgilendiren açıklama geldi! En düşük emekli aylığı Ocak'ta böyle olacak... Yeni oranlar tek tek belli oldu

Binlerce emekliyi ilgilendiren açıklama sonunda geldi. Devamlı değişkenlik gösteren enflasyon oranları ve zam oranlarıyla beraber emeklilere yapılan olan zam oranları da yavaş yavaş şekillenmeye başladı. En düşük emekli aylığı Ocak'ta işte böyle olacak.

Emeklileri ilgilendiren açıklama geldi! En düşük emekli aylığı Ocak'ta böyle olacak... Yeni oranlar tek tek belli oldu

Binlerce emekliyi ilgilendiren oranlar sonunda yavaş yavaş belli olmaya başladı. Temmuz ayında belirlenen zam oranının ardından enflasyonun yüksek seyretmesi ile binlerce emeklinin gözü yeni zam oranına çevrildi. İşte enflasyon tahminleri ve zam oranlarının ardından yeni zam oranı hakkındaki tahminler. 

ENFLASYONUN YÜKSEK SEYRETMESİ AKILLARA YENİ ZAM İHTİMALİNİ GETİRDİ

Temmuz ayında en düşük emekli maaşı 10.000 TL'den 12.500 TL'ye yükseltilmişti, ancak enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle bu tutarın yeniden artırılması gündemde. Türkiye’nin Orta Vadeli Programı'na göre 2024 yılı sonu için enflasyon hedefi %41.5 olarak açıklandı. Bu tahmin doğrultusunda, 6 aylık enflasyon oranı %13.44 olarak hesaplanıyor.

 

Emeklileri ilgilendiren açıklama geldi! En düşük emekli aylığı Ocak'ta böyle olacak... Yeni oranlar tek tek belli oldu - Resim : 1

EMEKLİLERİN GÖZÜ YENİ ZAM ORANINDA

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yapılacak zam oranı %13.44 olarak belirlenirken, memurlar için bu oran %9.31 olarak öngörülüyor. Ancak, zam oranlarının netleşmesiyle birlikte refah payı eklenmesi de gündemde. Daha önceki dönemlerde uygulanan refah payı, bu kez de Aralık veya Ocak aylarında karar altına alınabilir. Eğer refah payı devreye girerse, zam oranlarının %20'nin üzerine çıkması muhtemel.

 

Emeklileri ilgilendiren açıklama geldi! En düşük emekli aylığı Ocak'ta böyle olacak... Yeni oranlar tek tek belli oldu - Resim : 2

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Mevcut zam oranlarının uygulanması halinde en düşük emekli maaşının %13.44’lük artışla 14.180 TL seviyesine çıkması bekleniyor. Böylece en düşük emekli maaşı, 2024 yılı başında 14 ila 15 bin TL aralığında olacak. Ancak, yüksek enflasyonun etkisiyle bu artışın emeklilerin alım gücüne ne kadar katkı sağlayacağı tartışılmaya devam ediyor. Zam oranlarına rağmen, emeklilerin refah seviyesinin korunup korunamayacağı önümüzdeki dönemde netlik kazanacak.

 

Emeklileri ilgilendiren açıklama geldi! En düşük emekli aylığı Ocak'ta böyle olacak... Yeni oranlar tek tek belli oldu - Resim : 3