Emeklilikte 41 ay kuralı: Sigorta Primlerini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ödeyenler dikkat!

Sigorta Primlerinizi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ödediyseniz ve eksik primlerinizi Bağkur'la tamamlamak isterseniz dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husus var. Son statünüz Bağkur ise ve Bağkur'dan emekli olmak istemiyor ya da isteğe bağlı ödüyorsanız 41 ayı geçirmemeniz gerekiyor. Tv100 Muhabiri İzel Topaloğlu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş ile konuyu değerlendirdi.

Emekli olmak için gün sayan milyonları ilgilendiren açıklama Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş'dan geldi. Sigorta Primlerinizi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ödediyseniz ve eksik primlerinizi Bağkur'la tamamlamak isterseniz dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husus var.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, "Kişiler son statüleri Bağkurlu ise ve Bağkur'dan emekli olmak istemiyor yada isteğe bağlı ödüyorlarsa 41 ayı geçirmemeleri gerekiyor." dedi. 

Göktaş, emeklilikte son 7 yılın hesabı önemli hangi statüye en fazla prim ödediyseniz oradan emekli olursunuz. Bunun yarısı 3.5 yıl ediyor, 3.5 yılıda aya çevirdiğimizde 41 ay ediyor. Onun için 41 ay konusu önemli, ifadelerini kullandı. 

Mutlaka kişiler son statüleri Bağkurluysa ve bağkurdan emekli olmak istemiyor yada isteğe bağlı ödüyorlarsa 41 aya geçirmemeleri gerekiyor aksi takdirde geçerse tekrar ssk statüsüne dönmek için tekrar 41 ay ödemeleri gerekecek o yüzden mutlaka 41 ay süresine dikkat etmeleri gerekiyor.

Emeklilikte 41 ay kuralı: Sigorta Primlerini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ödeyenler dikkat! - Resim : 1

Emeklilik, çalışma hayatının sonunda hak edilen bir haktır ancak yeterli primi olmayanlar için bazen ulaşılmaz bir hedef gibi görünebilir. Bu durumda eksik prim tamamlama ve isteğe bağlı sigorta gibi seçenekler devreye girer.

EKSİK PRİMLERİN TAMAMLANMASI ÇEŞİTLİ YÖNTEMLERLE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR 

Göktaş, "İsteğe bağlı prim ödediğiniz zaman bu bağkur kapsamında sayılacak dolayısıyla son 7 yılın hesabını iyi yapmaları gerekiyor. Yapılandırma konusu var ona ilişkin olarak. Primlerini ödedikleri zaman satın alabiliyorlar. 2 kural var. Ya hep ya hiç kuralı var. Ya almayacaksınız ya da tamamını alacaksınız. Ve yine bağkura sayılacak. Borçlandırmayla ilgili en son çalışmaları ne ise borçlandığınız zaman bu statüye dahil olacağı için mutlaka borçlanırken hangi statüden emekli olmak istiyorlarsa en son çalışmalarını buna çevirip borçlanmalarını tavsiye ediyoruz."

PEKİ YAŞ HADDİNDEN NE ZAMAN EMEKLİ OLUNUR?

"Yaş haddinden emekli olmak için eğer 99 öncesinden girişiniz varsa kadınsanız 58 yaşında, erkekseniz 60 yaşında ve minimum 3600 prim günü ödeyerek emekli olabilirsiniz. Bunun dışında eğer işe giriş 2000-2008 arasında ise kadınsanız 58 yaşını, erkekseniz 60 yaşını doldurmadan emekli olamazsınız. Eğer işe girişiniz 2008 nisan sonrası ise bu defa kademeli bir yapıya gidilir. 60 yaşından başlayıp 65 yaşına ulaşana kadar kademeli bir yapı oluşur."