Emekliye çift maaş sistemi, Türkiye'de yaşayan binlerce vatandaşın araştırdığı konular arasında yerini aldı. Orta Vadeli Programdan sonra 12 Kalkınma Planı’na da alınan tamamlayıcı emeklilik sistemi, devletin yüzde 30'luk katkısı ile gerçekleşecek. Binlerce emekli vatandaş, çift maaş uygulamasının şartlarını araştırıyor. Söz konusu durumun ne zaman yürürlüğe gireceği de merak ediliyor. İşte ayrıntılar...
EMEKLİYE ÇİFTE MÜJDE!
Türkiye'de yaşayan 13 milyondan fazla vatandaş için çift maaş sistemi, önemli bir gelir kaynağı olacak. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan vatandaşlar, ikinci bir gelir kaynağı elde edebilmek için, çifte maaş sisteminin uygulanacağı tarihi bekliyor.
Konunun ayrıntıları ise şu şekilde:
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR, NE AMAÇLANIYOR?
Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile çalışanların, emekliliklerinde, ikinci bir emeklilik geliri elde etmeleri için ikinci basamak emeklilik sistemine geçilecek. Böylece çalışanlar emekli olduklarında hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alacaklar.
İKİNCİ BASAMAK EMEKLİ SİSTEMİ NEDİR?
Dünyada üç basamaklı emeklilik sistemleri uygulanıyor. Birinci basamak çalışanların SGK’ya prim ödeyip, gerekli şart ve koşulları yerine getirdiklerinde emekli oldukları devletin sunduğu emeklilik sistemi. İkinci basamak çalışanların her ay maaşlarından kesilen, işverenlerin de belirli oranda katkı yaptığı, çalışan hesabında oluşan birikimlerin fonlarda değerlendirildiği özel emeklilik sistemi. Üçüncü basamak ise kişilerin tamamen kendi tercihleri doğrultusunda birikim yapıp, gelecek için tasarruf ettiği sistem. Türkiye’de birinci basamak emeklilik sistemi ve BES ile üçüncü basamak emeklilik sistemi uygulanıyor. İkinci basamak ise 2017 yılında uygulamaya giren ve çalışanları kapsayan Otomatik Katılım Sistemi ile kısmen uygulanmaya başlandı.
ÇİFT MAAŞ ALMA ŞARTLARI NELER?
- Memur veya Bağ-Kur'lu eş, Ekim 2008 tarihinden sonra vefat ettiyse en az 1800 gün prim ödemiş olma zorunluluğu bulunur.
- Ekim 2008'den sonra ölen ve SSK'lı olan kişinin ise 5 yıldır sigortasının bulunması ve minimum 900 gün prim ödemiş olmalı gerekir.
Eş çalışıyor veya emekliyse alınan, aylık maaşın tamamı olmuyor. Bu durumda:
- Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, ölen eşinin maaşının %75'ini alır.
- Çalışan ya da emekli olan kişi, ölen eşinin maaşının %50'sini alır.
- Maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda pay edilir.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NASIL UYGULANACAK?
Otomatik katılım sistemi tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek ve ikinci basamak emeklilik sistemi tam anlamıyla uygulanmaya başlayacak. Çalışanın maaşından yüzde 3 kesilecek, işveren de belirli oranda katkı yapacak, devlet de yüzde 30 katkı yapacak.
ÇİFT MAAŞ UYGULAMASI BAĞ-KURLULARI KAPSAYACAK MI?
Çift maaş uygulaması, 4/A’lı yani işçi statüsünde çalışan ile 4/C, memur statüsünde çalışanları kapsayacak. 4/B statüsünde, Bağ-Kur’luları kapsamayacak.
ÇALIŞAN, TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN İSTEDİĞİNDE ÇIKABİLECEK Mİ?
Tamamlayıcı emeklilikten çıkışlar zorlaştırılacak. Emeklilik için gerekli şart ve koşulları yerine getirenler sistemden çıkabilecek.
ÇİFTE MAAŞ SİSTEMİ KIDEM TAZMİNATINI KAPSAYACAK MI, NASIL UYGULANACAK?
Tamamlayıcı emeklilik sisteminin kıdem tazminatı ile bir ilgisi olmayacak.
Çalışanın maaşından yapılan kesintiler, işverenin katkısı ve devlet katkısı çalışana ait tamamlayıcı emeklilik hesabında birikecek. Birikimler emeklilik şirketleri tarafından değerlenecek. Değerlenecek yatırım araçlarına devlet ve çalışan karar verecek. Çalışan emeklilik için gerekli şartlar ve koşulları yerine getirdiğinde hem devletin sunduğu sosyal güvenlik sisteminden emekli maaşı alacak hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden ikinci bir emekli maaşı alacak.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Tamamlayıcı emeklilik sisteminin, 2024 senesinin ikinci yarısında uygulanması bekleniyor.