Karıncayiyenler çok garip canlılar olarak görülüyor. Hem ilginç görüntüleri hem de türlerinden çok az kalması, karıncayiyenleri bir anda insanlar için dikkat çekici hale getiriyor. Türünün tek örneği olduğu bilinen albino karıncayiyen hakkında yaşanan yeni gelişmeler de hayli dikkat çekti.
Indepedent Türkçe'de yer alan habere göre yaşadığı bilinen tek albino dev karıncayiyen, yaban hayatında gelişimini sürdürüyor. Brezilya'daki Yabani Hayvanları Koruma Enstitüsü'ne bağlı Karıncayiyenler ve Karayolları Projesi'ndeki (Anteaters and Highways Project-AHP) uzmanlar, bu sıradışı hayvanı gözlemlemeye devam ediyor.
.
Alvin adı verilen büyük karıncayiyen, Mato Grosso do Sul eyaletinde Aralık 2022'de bulunmuştu. Uzmanlar, takip edebilmek için hayvana GPS takmıştı
AHP, Alvin'in yeni fotoğraflarını 10 Mayıs'ta Facebook'ta paylaştı. Büyük karıncayiyenin 1,5 metre uzunluğa ve 14 kilogram ağırlığa ulaştığı açıklandı.
Renk pigmentinin deri ve gözde çok az olduğu ya da hiç bulunmadığı genetik hastalığa albinizm deniyor. Bu hayvanların görme ve işitme kaybından mustarip olmaları da sıklıkla görülen bir durum. Beyaz renk, hayvanları avcılar için kolay av haline getirebiliyor. Bu hayvanların cildi, güneş ışığına karşı çok hassas oluyor.
Araştırmacılar, Alvin'in yırtıcılardan kurtulsa bile güneş ışığına çok maruz kalarak kötü etkilenmesinden endişeleniyor. Karıncayiyenler günün en sıcak saatlerini gölgeye geçirmeye çalışsa da ormansızlaşma yüzünden gölge bulunamıyor.
AHP, Alvin'i takip etmeyi sürdüreceklerini ancak hastalanırsa ya da saldırıya uğrarsa herhangi bir adım atmayacaklarını bildirdi.
Biyolog Nina Attias, "Çeşitli riskler taşıdığını bilsek de bu hayvanın yaşamına doğrudan müdahale edemeyiz. Çünkü doğal ekolojik süreçleri etkilemiş oluruz" dedi.
Alvin'in bulunduğu bölgede iki sene önce başka bir albino büyük karıncayiyenin cesedi bulunmuştu. Türünün ilk örneği olan bu hayvandan numune alınmıştı. Uzmanlar, bu hayvanla Alvin'in DNA'sını karşılaştırıp ikilinin akraba olup olmadığını öğrenmeyi hedefliyor.
Zira iki hayvanın yakın akraba olmaması, büyük karıncayiyenlerin gen havuzunun akraba çiftleşmesi nedeniyle küçüldüğü anlamına gelebilir.