Kadınların pelvik bölgesinde ağrı ve kanamalar ile belirtilerini gösteren Endometriozis (çikolata kisti), hamile kalmayı da önleyebiliyor. Kronik bir hastalık olan Endometriozis (çikolata kisti) nedenleri nelerdir? sorusuna yanıt aranıyor. Özellikle bu kist, adet dönemlerinde şiddetli kasık ağrısına yol açıyor. Bu hastalığın belirtilerini adet belirtilerinden ayıırt etmek kolay olmuyor. Peki, Çikolata kisti belirtileri nelerdir? Endometriozis tanısı ise genellikle kısırlık şikayetleri olduğunda konuluyor. Akıllarda ki bir diğer soru ise Çikolata kisti tanısı nasıl konulur? oldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Barış Korkmaz, çikolata kisti nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır sizler için anlattı.
Çikolata kisti rahim dışındaki bölgelerde rahim iç yüzeyini döşeyen endometrial dokunun varlığıyla karakterize bir kist türüdür. Endometrial dokunun bu şekilde yanlış konumlanmış olması durumunda da adet döngüsü meydana gelir. Ancak çikolata kistinin nerede konumlandığı da etkilediği dokular açısından önem taşır.
Yumurtalıklarda yerleşim göstermesi durumunda yumurta kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.Aynı zamanda fallop tüplerinin işleyişini de olumsuz etkiler. Bununla birlikte karnın iç kısmında yapışıklığa da neden olabilir.
Endometriozis (çikolata kisti) nedenleri nelerdir?
Çikolata kistin oluşum nedeni tam olarak bilinememektedir. Genetik unsurların çikolata kistinin oluşumuna yol açabileceği düşünülüyor. Aile öyküsünde söz konusu rahatsızlığın olduğu kişilerde hastalığın görülme olasılığı çok daha yüksektir.
Ters yöne menstrüasyon olması da nedenlerden biridir. Bilindiği gibi rahmi döşeyen endometrium tabakası her ay adet kanaması ile vücuttan atılır. Ancak geriye doğru bir kanama olması durumunda çikolata kistinin oluşması da söz konusu olabilir.
Bağışıklık sisteminin zayıflamış olması da nedenlerden biri olarak değerlendirilir. Vücudun hastalıklara karşı doğal savunma sistemi olan bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar bu kistin oluşumuna yol açabilir.
Bağışıklık sisteminin zayıflamış olması da nedenlerden biri olarak değerlendirilir. Vücudun hastalıklara karşı doğal savunma sistemi olan bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar bu kistin oluşumuna yol açabilir.
Endometriozis (çikolata kisti) belirtileri nelerdir?
Çikolata kisti belirtileri genellikle geç fark edilir. Genellikle kısırlık şikayeti olduğunda tanı konur. Aslında bu kist adet dönemlerinde şiddetli kasık ağrısına yol açar. Ancak kadınların büyük bölümü bu ağrının adet döneminden kaynaklandığını düşünerek doktora başvurmaz. Bu nedenle tanı konması da gecikebilir. Genel olarak belirtileri ağrı, aşırı kanama, kısırlıktır.
Pelvik bölgesinde ağrı ve kramplar adet kanamasından hemen önce başlar ve siklus süreci boyunca da devam eder. Bel ya da kasık bölgesinde yoğunlaşabilen bu ağrının şiddeti de zaman zaman yükselebilir. Bununla birlikte cinsel ilişki sırasında ağrı olması da nedenler arasında yer almaktadır. Kimi zaman cinsel ilişkiden hemen sonra da ağrı şikayeti meydana gelebilir.
Belirtilerden bir diğeri de adet dönemlerinde kanamanın miktarının çok fazla olmasıdır. Aşırı adet kanamaları her hastada görülmez. Aynı zamanda her ay düzenli olarak aşırı kanama olmayabilir. Kimi zaman adet dönemlerinin dışında ara kanamalar da meydana gelebilir.
Çikolata kistinin hamile kalmayı önlemesi söz konusu olabilir. Hatta çoğu zaman kadınlar gebe kalamama şikayeti ile doktora başvurduklarında kısırlık tanısı konur. Tüm bunlarla birlikte hastaların bazılarında ishal, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları da görülebilir. Şişkinlik ve mide bulantısı gibi şikayetler de görülebilir.
Endometriozis (çikolata kisti) tanısı nasıl konulur?
Elbette çikolata kisti tanısı konabilmesi için bazı muayene ve tetkiklerin yapılması gerekir. Pelvik muayene, ultrason, MRG ve laparoskopi uygulanabilir.
Jinekolojik muayene ile üreme organlarında bir sorun olup olmadığının gözden geçirilmesi gerekir. Bu sayede kistik yapıların tespit edilmesi de mümkün olabilir.
Yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanıldığı ultrason ile üreme organlarının detaylı bir şekilde gözden geçirilebilir.
Manyetik rezonans görüntüleme organların ya da dokuların detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan yöntemlerden biridir. MR ile rahim dışına yerleşmiş olan endometrial dokuların hem yerleri hem de büyüklükleri tespit edilebilir.
Çikolata kistinin tanısında en net sonuçları veren yöntem laparoskopidir. Göbek deliğinin yakınına açılan küçük bir kesi ile karın içerisine girilir ve mikro kamera ile görüntüleme sağlanır. Bu yöntemde şayet gerekli görülürse biyopsi için örnek de alınabilir.
Çikolata kisti tedavi edilmezse ne olur?
Eğer çikolata kisti tedavi edilmezse yumurtalıkların fonksiyonları ile ilgili bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda yumurta kalitesi bozulabilir ve kısırlık sorunu ortaya çıkabilir. Şiddetli ağrı şikayetinin artması da söz konusu olabileceği için bu durum kadınların günlük hayatını da olumsuz yönde etkiler.
Çikolata kisti dış gebelik riskini de ciddi düzeyde artırabilir. Son olarak tedavinin yapılmaması durumunda rahim dışındaki anatomik yapının bozulması riskinin de ortaya çıkabilir.
Endometriozis (çikolata kisti) nasıl tedavi edilir?
Öncelikle çikolata kisti tedavisinin farklı prosedürler ile uygulanabilir. Tedavide ilaç kullanımı söz konusu olabildiği gibi cerrahi müdahale de tercih edilebilir. Hem ilaç kullanımı hem de ameliyat bir arada uygulanabilir.
İlaç tedavisi hastaların ağrı şikayetlerini giderebilir. Hormon takviyesi de tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir çünkü adet döngüsü sırasında hormonların yükselmesi ve sonrasında düşmesi patolojik endometrial dokuların kalınlaşmasına, parçalanmasına ve aynı zamanda kanama ile vücuttan atılmasına yol açar. Hormon takviyesi ile dokulardaki kalınlaşmanın azaltılması hedeflenir.
Bu noktada önemli bir detayın altını çizmek gerekir. Kadınların ileride gebelik planlaması durumunda hormon tedavisi uygulanamaz. Cerrahi müdahale ise laparoskopik yöntemle gerçekleştirildiğinde hastalar için zorlayıcı bir tedavi değildir.
Bu işlem sırasında göbek deliğinin yakınından kiste ulaşılır ve kistin vücuttan çıkarılması sağlanır. Hastanın yaşı, kistin büyüklüğü, hastanın şikayetleri gibi çok sayıda unsur bir arada değerlendirilir ve hasta için en uygun tedavi yöntemi tercih edilir.
Laparoskopik çikolata kisti ameliyatı nasıl uygulanır?
Günümüzde çikolata kisti ameliyatı genellikle laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyatta cilde küçük bir kesi uygulandığından belirgin bir ameliyat izi olmaz. Hastaların iyileşme süresi daha kısa olur. Yaklaşık olarak 1 saat içerisinde operasyon tamamlanır. Çikolata kistinin tekrarlama riski vardır, bu durumda operasyonun tekrarlanması gerekebilir.